Kreta

april 2003

13 APRIL 2003

HET BEGINT BIJNA EEN GEWOONTE TE WORDEN, OM IN HET HOLST VAN DE NACHT RICHTING SCHIPHOL TE GAAN. DEZE KEER GAAT OM 3 UUR HET WEKKERTJE. HET HEEFT EEN VOORDEEL: JE HEBT GEEN FILES. ROND DE KLOK VAN 5 UUR ZIJN WE OP SCHIPHOL, RUIM OP TIJD OM IN TE CHECKEN. ER IS TOCH GEEN PLAATSJE MEER AAN HET RAAM, WANT ER WAREN AL VELE MENSEN EERDER DAN WIJ. MET EEN SPLINTERNIEUWE AIRBUS VAN MARTINAIR VLIEGEN WE IN RUIM 3 UUR NAAR DE LUCHTHAVEN VAN HERAKLION. HET IS WARM ALS WE HET VLIEGVELD VERLATEN OM OVER TE STAPPEN IN DE BUS NAAR RETHYMNON, HET PLAATSJE WAAR WIJ DEZE WEEK ZULLEN VERTOEVEN.

IMG_3114 IMG_3118 IMG_3116

 NA EEN BUSREIS VAN RUIM EEN UUR, ZIJN WE DAN EINDELIJK BIJ HOTEL KRITI BEACH AANGEKOMEN. DE KAMER ZIET ER ZEER NETJES UIT. ALLE MEUBILAIR IS NIEUW. WE HEBBEN GEEN FRONTAAL ZEEZICHT MAAR WEL ZIJZEEZICHT. BETER ALS NIETS, ZULLEN WE MAAR DENKEN. HET STRAND IS WEL HEERLIJK DICHTBIJ.

NADAT WE ONS GEINSTALLEERD HEBBEN, WORDT HET DE HOOGSTE TIJD VOOR DE LUNCH EN HET STADJE TE VERKENNEN. WE ETEN EEN VERSNAPERING OP EEN GEZELLIG TERRASJE EN LOPEN DOOR HET KNUSSE HAVENPLAATSJE RETHYMNON. JE MOET WEL EVEN DOOR DE PUINHOOP HEEN LEREN TE KIJKEN IN GRIEKENLAND, MAAR DAT WENT WEL. HET VENETIAANSE HAVENTJE OOGT IN IEDER GEVAL OERGEZELLIG.

IMG_3120 IMG_3123 IMG_3126

ALS WE OM 19.00 UUR NAAR DE EETZAAL GAAN VOOR HET AVONDETEN, BLIJKT DEZE GESLOTEN TE ZIJN. WE WORDEN VERWACHT IN DE HOTELBAR. HET IS VANDAAG DE EERSTE OPENINGSDAG VAN DIT SEIZOEN EN ER ZIJN NOG MAAR 6 GASTEN IN HET HOTEL, HEEL SPECIAAL. WE KRIJGEN EEN REDELIJK LEKKER 4 GANGEN-DINER.

‘S AVONDS MAKEN WE NOG EEN RONDJE DOOR DE BUURT, DRINKEN ERGENS EEN CAPUCINNO OM VERVOLGENS VROEG ONS BEDJE OP TE ZOEKEN.

14 APRIL

VANNACHT ZIJN WE ALLE 4 WAKKER GEWEEST VAN DE KOU. HET EERSTE WAT WE ‘S MORGENS DOEN IS OM EXTRA DEKENS VRAGEN. ER WORDT VOOR GEZORGD. NA HET ONTBIJT HUREN WE EEN RENAULT MEGANE BIJ ALEX TEGENOVER HET HOTEL (LEKKER MAKKELIJK). WE GAAN NAAR HET WESTEN: SCHIEREILAND AKROTIRI BOVEN CHANIA. DAAR BEZOEKEN WE EEN SCHATTIG KLOOSTERJE: MONI AGIA TRIADA

IMG_3130 IMG_3129 IMG_3133

WE RIJDEN OOK NOG EVEN LANGS HET VOLGENDE KLOOSTER, MAAR DAT LIJKT ER ZO’N BEETJE HETZELFDE UIT TE ZIEN. WE STAPPEN WEL UIT OM EEN WANDELING TE MAKEN NAAR EEN VERLATEN KLOOSTER EN EEN DRUIPSTEENGROT. DAN RIJDEN WE VERDER NAAR CHANIA. EVENEENS EEN PRACHTIG HAVENSTADJE MET WEER ZO’N MOOIE VENETIAANSE HAVEN, ALLEEN NU WAT GROTER ALS IN RETHYMNON. WE LOPEN DOOR SCHATTIGE KLEINE STEEGJES EN VINDEN EEN OERGEZELLIG TERRASJE. DAT IS NU ECHT GRIEKENLAND.

IMG_3144 IMG_3150 IMG_3149

 HET WEER LIJKT ECHTER WEL NEDERLANDS. HET BEGINT EEN BEETJE TE REGENEN EN HARD TE WAAIEN. WE GAAN RETOUR HOTEL, MORGEN WEER EEN DAG

15 APRIL

ALS IK ‘S MORGNES DE GORDIJNEN OPEN, WORD IK NIET ECHT VROLIJK. GEEN ZON. BEWOLKING EN HARDE WIND, DAT IS WAT IK ZIE. UIT PURE WANHOOP GA IK OP EEN COMPUTER IN HET HOTEL OP INTERNET KIJKEN EN ZIE DAT HET ‘S MIDDAGS OP MOET GAAN KLAREN EN MORGEN MOOI WORDT, MAAR HELAAS NIET VOOR LANG. WE RIJDEN NAAR DE ZUIDKUST ALWAAR WE ALS EERSTE EEN 4000 JAAR OUDE MINOISCHE BEGRAAFPLAATS BEZOEKEN.
DAARNA LEIDT DE WEG DOOR EEN PRACHTIGE KLOOF, MAAR ER STAAT ZO’N KRACHTIGE WIND IN DE KLOOF DAT UITSTAPPEN BIJNA ONMOGELIJK IS, OOK VANWEGE DE KOU EN DE REGEN.
IN PREVELI BEZOEKEN WE WEER EEN KLOOSTER, PURE GELDKLOPPERIJ OVERIGENS. ER IS WEINIG TE ZIEN. DE LUNCH GEBRUIKEN WE IN MYRTHIOS, WAAR EEN VAN DE LEKKERSTE RESTAURANTJES UIT KRETA IS, GENAAMD PANORAMA. HET IS ER OOK BEST WEL DRUK. HET ETEN SMAAKT PRIMA, ALLEEN WAAIEN WE BIJNA MET TERRAS EN AL WEG. GEZELLIG ZO MET JE WINTERJAS OP EEN TERRASJE ETEN IN WINDKRACHT 10

IMG_3164 IMG_3165 IMG_3159

WE LOPEN OOK NOG OVER HET MOOIE STRAND VAN PLAKIAS, EEN GEZELLIG KUSTPLAATSJE IN OPKOMST. VIA DE KOTSIKOUKLOOF RIJDEN WE TERUG NAAR RETHYMNON DE ZON SCHIJNT NU WEL VOLOP EN WE GENIETEN DAARVAN DOOR EEN WANDELING OVER DE BOULEVARD TE MAKEN. IN DE EETZAAL IS DE RUST GEWEKEN, ER ZIJN 156 BELGISCHE PUBERS GEARRIVEERD VOOR DE KOMENDE 2 DAGEN. DIT BETEKENT WEL DOLLE PRET VOOR ONS. WE HEBBEN DE GROOTSTE LOL MET ALLEEN AL HET OBSERVEREN VAN DE JONGELUI. ‘S AVONDS DRINKEN WE EEN OVERHEERLIJKE COCKTAIL IN HET HAVENTJE. ALS WE DE REKENING KRIJGEN, MOETEN WE ECHTER ONS BEST DOEN, OM NIET TER PLEKKE IN HET WATER TE VALLEN.

IMG_3169 IMG_3170 IMG_3171

16 APRIL

VANNACHT OM 3 UUR WAKKER GEWORDEN VAN DE 156 BELGEN DIE THUIS KWAMEN VAN HET UITGAANSLEVEN. GELUKKIG VERTREKKEN ZE WEER VANDAAG. HET IS EINDELIJK EEN MOOIE ZONNIGE DAG, DAAROM GAAN WE MAAR NAAR HET IDA-GEBERGTE. DAN HEBBEN WE IN IEDER GEVAL MOOI UITZICHT. HET BERGDORPJE ANOGIA IS OOK EEN SOORT OPENLUCHTMUSEUM HOOR. OVERAL WORDEN KLEEDJES VERKOCHT DOOR 80-PLUSSERS DIE HUN UITERSTE BEST DOEN JE HUN HUIS BINNEN TE LOKKEN. WE TRAPPEN ER NIET IN TOTDAT WE EEN SLIMME OUDE TANG TREFFEN, DIE ONS IN EERSTE INSTANTIE VRIENDELIJK TOESTEMMING GEEFT OM EEN FOTO VAN HAAR TE MAKEN TERWIJL ZE ZIT TE SPINNEN. HET WORDT ECHT GEZELLIG ALS WE OOK BINNEN VAN HAAR EEN FOTO MOGEN MAKEN ACHTER HAAR WEEFGETOUW. DAN DRAPPEERT ZE WAT TAFELKLEEDJES ROND DE HOOFDEN VAN ONZE MANNEN, WAT UITERAARD VOOR DOLLE PRET ZORGT. NU KOMT ZE DAN MET HAAR KOOPWAAR, EEN GEHAAKT TASJE VOOR 20 EURO. DAT VIND IK ERG DUUR EN BESLUIT HAAR EEN PLEZIER TE DOEN DOOR EEN TAFELKLEEDJE, GEPRIJSD VOOR 2,5 EURO TE KOPEN. NEE , DAT KOST 6 EURO. DE BAMBINO’S HEBBEN ER HET PRIJSJE OPGEPLAKT VOLGENS OMA. ALS IK DAN MAAR 3 EURO GEEF EN GEEN TASJE KOOP, WORDT ZE KWAAD EN STUURT ONS NAAR BUITEN. WAT EEN THEATER ZEG. WE BEGINNEN DE TOCHT RICHTING TOP VAN DE IDA. IK VIND DE WEG ECHTER BEST ENG, WANT ER IS GEEN AFRASTERING LANGS . WE RIJDEN TOT DE SNEEUWGRENS EN GAAN DAN TERUG.

IMG_3185 IMG_3182 IMG_3184

 ‘S AVONDS ONTDEKKEN WE EEN GEZELLIG DEEL VAN DE OUDE STAD WAAR DE TAFELS MIDDEN IN DE STEEGJES STAAN. ECHT OERGEZELLIG. WE DRINKEN WEER EEN PEPERDURE COCKTAIL. WAT EEN SFEER ZEG.

17 APRIL

DE TEMPERATUUR IS REDELIJK VANDAAG, ALLEEN WEER HARSTIKKE BEWOLKT. DE REIS GAAT NAAR KNOSSOS VANDAAG. TOPATTRAKTIE NR 1 OP KRETA. EEN EEUWENOUD MINOISCH PALEIS, OF WAT ER DAN VAN OVER IS. HET KOMT ALLEMAAL EEN BEETJE NEP OVER. MAAR JE KRIJGT WEL EEN BEETJE EEN INDRUK HOE HET ALLEMAAL GEWEEST MOET ZIJN. ZO’N 4000 JAAR GELEDEN. DAN BEGINT HET TE REGENEN. HET ENIGE ALTERNATIEF IS HET ARCHEOLOGISCH MUSEUM IN HERAKLION. WE VINDEN HET REDELIJK SNEL IN DE HEKSENKETEL VAN HERAKLION. WE KIEZEN ER TOCH VOOR DE STAD IN TE GAAN. EERST KOPEN WE VOOR 5 EURO EEN PARAPLU. HET IS BEST WEL EEN AARDIG CENTRUM MAAR DE REGEN VERPEST ALLES. EEN BEETJE DEPRI RIJDEN WE NAAR HET HOTEL TERUG.

IMG_3191 IMG_3192 IMG_3193

18 APRIL

HET HEEFT GEONWEERD VANNACHT. HET REGENT, HET WAAIT KEIHARD, KORTOM: ELLENDE
WE VOLGEN TON’S RAAD OP EN RIJDEN NAAR HET ZUIDEN. EN HET TREKT INDERDAAD OPEN, HOE VERDER WE NAAR HET ZUIDEN KOMEN. HET IS NOG WEL KOUD EN WINDERIG, MAAR DROOG. IN AGIA GALINI, EEN GEZELLIG HAVENPLAATSJE, DRINKEN WE KOFFIE. HET TOERISME IS DUIDELIJK MINDER AAN DE ZUIDKUST, TERWIJL HET HIER TOCH HEEL MOOI IS. DAN GAAN WE NAAR KALIMAKI, WAAR WE EEN STRANDWANDELING POGEN TE MAKEN, HET WORDT ECHTER MEER EEN ZANDWANDELING. HET IS HIER PRACHTIG.

IMG_3200 IMG_3201 IMG_3202

MATALA IS HET VOLGENDE DORPJE WAAR WE DE HOLEN BEKIJKEN IN DE BERGEN. HET SCHIJNT IN DE JAREN 70 EEN SCHUILPLAATS GEWEEST TE ZIJN VOOR AMERIKAANSE HIPPIES, DIE NIET NAAR DE VIETNAM OORLOG WILDEN. ZIJ WOONDEN IN DEZE HOLEN, DIE OORSPRONKELIJK WEER ROMEINSE GRAVEN WAREN.

MATALA IS OOK EEN GEZELLIG DORPJE, JAMMER VAN DE VRESELIJKE WIND. OP DE TERUGWEG GAAT HET HELEMAAL FOUT. WE MISSEN EEN AFSLAG WAARDOOR WE OP EEN SECUNDAIRE WEG BELANDEN, WAT NOG GEEN PROBLEEM HOEFT TE WORDEN, ALS DE WEG GOED BEWIJZERD IS. HELAAS MANKEERT DAAR NOG AL EENS IETS AAN OP KRETA. DUS WORDT HET EEN PAAR KEER GOKKEN WELKE KANT WE OP MOETEN. DE WEG WORDT ONGEMERKT STEEDS SMALLER EN OPEENS IS DAAR EEN ZANDPAD MET EEN DIEPE KUIL. TERUGKEREN WORDT MOEILIJK. HET IS VEEL TE SMAL OM TE DRAAIEN EN DAN MOETEN WE WEER DOOR DIE KUIL, DIE DE BODEM VAN DE AUTO MISSCHIEN AL BESCHADIGD HEEFT. DOORRIJDEN GEEFT NATUURLIJK OOK RISICO’S. WE RIJDEN TOCH DOOR. WE PASSEREN 2 ENGELSE MANNEN, DIE OOK AL ZOEKENDE ZIJN NAAR DE JUISTE WEG. WE VRAGEN DE WEG AAN 2 GRIEKEN DIE GEEN WOORD ENGELS PRATEN EN MAKEN UIT HUN WOORDEN OP DAT DE GEASFALTEERDE WEG NOG 5 KM IS.

DAN KRIJGEN WE WEER EEN TEGENLIGGER OP DAT VEEL TE SMALLE ZANDPAD: EEN PICK-UP MET EEN BESTUURDER VAN EEN JAAR OF 12, DIE GEEN CENTIMETER UIT WIL WIJKEN. WIJ KUNNEN HELAAS OOK NIET NAAR RECHTS, WANT DAAR ZIT EEN DIEPE GREPPEL, EN ALS WE DAAR IS BELANDEN IS DE ELLENDE COMPLEET. HET WORDT MILLIMETERWERK, MAAR HET LUKT. INMIDDELS RIJDT ER EEN ANDERE HUURWAGEN ACHTER ONS MET 4 ENGELSE MEISJES DIE DE WEG OOK KWIJT ZIJN. DE LAATSTE HINDERNIS IS EEN DIEPE PLAS, WAARIN DE AUTO BIJNA VAST BLIJFT ZITTEN. GELUKKIG GAAT HIJ NOG WEL ACHTERUIT EN PROBEERT TON HET VIA EEN ANDER SPOOR. WE ZIJN LOS EN ZIEN 100 METER VERDER DE HOOFDWEG LIGGEN. WAT ZIJN WE BLIJ ZEG. DE AUTO ZIT COMPLEET ONDER DE MODDER.

IMG_3207 IMG_3208 IMG_3209

19 APRIL

STRALEND ZONNIG VANDAAG. DE ZUSSEN HEBBEN VANOCHTEND EINDELIJK DE GEPLANDE WINKELTIJD. ER VALT NOG GENOEG TE WINKELEN IN HET STADJE, WE KOMEN ZOWAT TIJD TE KORT. ROND HALF EEN ONTMOETEN WE DE MANNEN OP EEN TERRASJE EN LOPEN TERUG NAAR HET HOTEL. ‘S MIDDAGS TOEREN WE NOG WAT, RICHTING HET KOURNAS MEER. BEST WEL EEN MOOI GELEGEN GROEN MEER. HET ENIGE ZOETWATERMEER VAN KRETA.

IMG_3212 IMG_3213 IMG_3217

DIT WAS DAN HET EINDE VAN ONZE GEZELLIGE VAKANTIE OP HET MOOIE KRETA. HELAAS WAS HET WEER SPELBREKER DIT JAAR, VOLGEND JAAR HOPELIJK BETER.

indochine – jai demande a la lune

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.