Zakynthos

oktober 2004

Halsoverkop moesten we een nieuwe reisbestemming uitzoeken omdat onze reis naar Malta op het laatste moment gecanceld werd wegens overboeking. Nergens op Malta was nog plaats voor ons volgens Holland International. Dus 3 dagen voor vertrek ging ik naar het reisbureau om iets nieuws te boeken en het was roeien met de riemen die je hebt. want alles zat vol.

Zo kwamen we al snel op Zakynthos. Met gemengde gevoelens heb ik geboekt. Het was wel heerlijk weer naar Griekenland te kunnen. Maar het feit dat ik niets van het eiland wist, niets van het plaatsje, niets van het hotel, benauwde me. Ik, die meestal al maanden van te voren alles aan het uitpluizen ben: Welk stadje kunnen we het beste kiezen, welk hotel etc.? Wat zijn de bezienswaardigheden. Nu was het een grote verrassing.

De eerste kennismaking met Zakynthos: Het was prachtig weer, dat was zeer positief. Onze standplaats was echter een tegenvaller. Zeer zeer toeristisch en niet sfeervol. Eerst maar eens een paar uurtjes slaap inhalen, die we vannacht helemaal gemist hebben. Daarna een wandeling en lunch in het stadje Laganas. Mijn mening blijft echter hetzelfde. In mei maakten we kennis met de zeer pittoreske stadjes op de Cycladen en misschien valt dan alles tegen. Als we langs het strand teruglopen, verandert onze mening al een beetje. Het is een hele mooie baai en het water is glashelder en lauwwarm. En hoe verder we bij ons hotel komen, hoe rustiger het strand wordt.

baai van Laganas Lagana Beach-2 Lagana Beach

We nemen een duik in het helder water en daar fris je lekker van op. Ons hotel ligt wel lekker pal aan het strand en bevalt ook prima. Erg netjes, een leuke kamer met zijzeezicht. Het nadeel is wel dat je overal voor moet betalen. Ligstoelen bij het zwembad 3 euro, ligstoelen bij de zee 6 euro, koelkast 3 euro per dag, airco alleen in juli en augustus gratis. Het eten smaakt ons ook prima, een sfeervol restaurant dit keer met zeezicht. We duiken vroeg ons bed in die eerste dag om het slaapgebrek in te halen.

Dag 2

Gelukkig is de hemel strakblauw als ik de luikjes ’s morgens openzet. Dat doet een mens al goed. Het ontbijt smaakt ook heerlijk. En rond 10 uur gaan we een strandwandeling maken richting Kalamaki, het volgende dorpje. Het lijkt dichtbij, maar we doen er toch nog 45 minuten over. Niet dat dat erg is, want we genieten volop. Het strand waarover we lopen is praktisch leeg. Omdat de Caretta Caretta schildpad hier zijn eieren legt, is toeristische activiteit hier verboden en wij vinden dat prima. Er zijn jammer genoeg geen schildpadden in Oktober, maar die rustige stranden zijn ook heerlijk.

terras2 Kalamaki Beach terras

We drinken een heerlijke capucinno en wandelen na een half uurtje van het uitzicht genoten te hebben weer terug naar Laganas met de voeten in de branding.  ’s middags huren we een ligbed op het strand onder een boom om niet te erg te verbranden, en met een boek nestelen we ons in het ligbed, af en toe genietend van het uitzicht. Uiteraard zwemmen we ook nog even, dat is een must als het water zo helder en aangenaam van temperatuur is.

Na het eten maken we een wandelingetje en vinden een gezellige cocktailbar, waar we nog een glaasje drinken alvorens in bed te duiken.

Dag 3

Ik begin te popelen om het eiland te verkennen. 2 dagen lummelen is al meer als ik gewend ben. Dus wordt het 3 dagen autohuur. Binnen 10 minuten wordt het autootje gebracht en kunnen we gaan. We beginnen in het zuidoosten, op schiereiland Vassilikos. Een mooi groen gedeeltje met verschillende leuke strandjes. De eerste pauze hebben we in het uiterste zuidoostelijke puntje Geraki genaamd. De weg loopt dood op het strand. En dat strand ziet er erg uitnodigend uit. We pakken onze badspullen en zoeken een rustig plaatsje, wat niet zo moeilijk is, want ook dit is een schildpadbroedplaats, dus…. geen toerisme, alleen een kleine stukje met de gebruikelijke standstoelenverhuur.

Geraki Beach3 Geraki-Beach Geraki-Beach5

Ook hier is het water weer erg uitnodigend. Dus lekker zwemmen en genieten, het is tenslotte vakantie. Rond lunchtijd breken we de boel weer op en gaan naar het volgende strandje, Porto Roma genaamd,om te lunchen. Het strandje is niet zo leuk, maar we vinden wel een prima lunchplekje, met zeezicht en een heerlijke tropische tuin om ons heen. Dat wordt genieten van een heerlijke tonijnsalade, een van onze favoriete gerechten in Griekenland.

Porto Roma2 Porto Roma jonge poesjes

We doen ook nog even Porto Zoro aan waar grote rotsblokken in het water liggen, wat het altijd wel goed doet op de foto’s

Porto Zoro2 Porto Zoro5

We besluiten eens gek te gaan en doen en rijden van het uiterste zuidoosten naar het uiterste zuidwesten. Nu valt dat gek doen wel mee, want die afstand is niet meer dan 30 km, dus na een dik half uur rijden komen we aan in Keri, waar je ook alweer een mooi uitzichtspunt hebt. Uiteraard hebben ze op het uitzichtspunt een Taverne geplaats, zodat we weer min of meer verplicht zijn er een consumptie bij te nemen. Dat vind ik natuurlijk helemaal niet erg. We komen er ook nog Nederlands tegen die we ontmoet hebben op Schiphol en gezellig drinken we wat met zijn vieren en vertellen onze ervaringen over en weer.

Cape Keri8 Cape Keri2 Cape Keri4

Volgens die Nederlanders moeten we ook nog even naar het uitzicht bij de vuurtoren kijken en dat doen we natuurlijk. Ook dat is overweldigend. Nu wordt het tijd om terug te rijden naar het hotel, voor vandaag hebben we genoeg indrukken opgedaan en Zakynthos bevalt ons steeds beter.

Dag 4

Vandaag gaan we de westkust verkennen en dat betekent bergachtig, weinig of geen stranden maar steile rotswanden aan de kust. Eerst gaan we nog even naar het hoogst gelegen bergdorp Gyri, waar we via Loucha heenrijden. Dit is een erg mooie weg. Zeer groen met vele cypressen.

landschap in bergen landschap in bergen2 landschap in bergen4

Daarna willen we naar Kambi. Van veraf zie je al een enorm kruis staan ter nagedachtenis aan de vele Partizanen die hier in de 2e wereldoorlog de zee ingedreven zijn. Op die plaats zit ik nu van het uitzicht te genieten, maar denk toch nog eens na over wat er in die mensen omgegaan moet zijn terwijl ze naar die rotswand gedreven werden. Heel dubbel.

kambi5 Kambi koffiedrinken in Kambi

Nu willen we naar een mooi klooster maar we komen heel erg anders uit nl bij Porto Vromi. Daar had ik me iets meer van voorgesteld, het is gewoon een piepklein baaitje waar bootjes vertrekken naar het beroemde scheepswrak en verder is er eigenlijk niets te beleven. Dus draaien we om en besluiten naar het uiterste noorden te rijden langs de kust. Onderweg zien we een klein bordje waarop staat: view shipwreck. Dat wil ik wel even zien. Boven op zo’n klip is een miniplateautje en als je daarop gaat staan heb je een mooi uitzicht op het scheepswrak.

IMG_4097 shipwreck IMG_4099

Een eindje verder vinden we een gezellige taverne om onze lunch te gebruiken met mooi uitzicht op het buureiland Kefalonia. We eten een lekkere sandwich om energie op te doen voor de verdere middag. Via de noordkust rijden we door de bergen terug naar het hotel. Het was weer een wondermooie dag en ook vandaag hebben we weer volop genoten. We zijn wat vroeger thuis vandaag en omdat we veel in de auto gezeten hebben, besluiten we nog een lange strandwandeling te gaan maken richting Agios Sostis, een piepklein schiereilandje op enkele kilometers afstand van het hotel.

agios sostis2 agios sostis3 IMG_4119

Dag 5

We hebben al bijna het hele eiland gezien op de oostkust na, dus wordt het vandaag natuurlijk de oostkust die we gaan bekijken. Het is nog steeds elke dag stralend zonnig weer geweest en het ziet er naar uit dat we dat de komende dagen zo houden. Dat is al heerlijk op zich. We rijden als eerste naar Bochali een hooggelegen plaatsje vlakbij Zakynthos-stad vanwaar we een zicht hebben op heel Zakynthos-stad.

IMG_4124 IMG_4125

Daarna rijden we min of meer langs de oostkust en stoppen als eerste in Ammoudi. Wij vinden de oostkust lang niet zo mooi als ons baaitje. We willen een kopje koffie drinken in het enigzins verlaten Ammoudi maar ze vragen maar liefst 3,50 euro voor een capucinno. Dat is ons te gortig, dan maar een plaatsje verder. Dat wordt een plaatsje waar we gisteren ook al langsgereden zijn nl Agios Nikolaos, een piepklein dorpje met haventje, waar een taverne aan het strand staat met een terras dat zowat in het water ligt. Het water klots om je heen. Hier gebruiken we maar gelijk een kleine lunch.

IMG_4146 IMG_4145

Gisteren vonden we het nog te ver om naar de meest noordelijk gelegen vuurtoren te rijden, maar nu besluiten we er alsnog een kijkje te gaan nemen. Er is verder niet veel te beleven, op een paar vrouwtjes na, die achter een tafeltje zitten en wanhopig naar ons wenken in de hoop een potje honing te verkopen.

ezel faros2 faros

Via een mooie bergroute rijden we weer zuidwaarts richting hotel. Aan het eind van de middag gaan we weer onze vertrouwde strandwandeling maken richting Agios Sostis. Gisteren was Ton zijn camera vergeten en het was toch de moeite waard om dit ook op de film vast te leggen. ’s avonds kopen we tickets voor 15 euro per persoon voor een boottocht om het eiland. Dit duurt van 9 uur ’s morgens tot 18.00 uur ’s avonds. Ben benieuwd

dag 6

Rond de klok van 9 staan we op de afgesproken plaats op de bus naar de haven te wachten. Terwijl ik mijn tickets aan het zoeken ben, herinner ik me opeens dat ik die per ongeluk met de andere pasjes uit mijn portomonnee in de kluis gestopt heb. Ik neem een sprint naar het hotel, duik de kluis in en ren al helemaal buiten adem terug naar de bushalte. Gelukkig heeft Ton de buschauffeur gevraagd enkele minuten te wachten en gelukkig was hij ook zo nobel. Helemaal bekaf kom ik de bus in en schaam me diep. Als iemand anders zoiets zou hebben, zou ik het een domoor vinden. Nu was ikzelf de domoor. Als we in de haven aankomen ,ben ik weer een beetje op adem. Het schip ligt al klaar en we zoeken een plaatsje op het bovendek om niets van het uitzicht te missen.

IMG_4160 IMG_4165 IMG_4178

Het is mooi om nu eens alles vanaf een andere kant te bekijken. Tijdens onze autorondritten stonden we elke keer bovenop de klippen naar beneden te kijken en nu kijken we van onder tegen de enorme klippen op. We meren aan bij het scheepswrak en kunnen de boot af voor een uurtje om te zwemmen en het scheepswrak te bekijken.

Het water is hier zo verschrikkelijk blauw dat ik wel even moet zwemmen van mezelf. Aan boord van het schip kun je van alles kopen. Ietsje duurder als aan wal, maar toch nog wel betaalbaar. We meren onderweg nog 2 x aan voor een zwemstop. Het is een mooie boottrip maar aan het eind van de dag is iedereen volgens mij blij weer aan wal te kunnen.

shipwreck4 Shipwreck2 diepblauw water

dag 7

De laatste volle dag van ons verblijf op Zakynthos, moeten we toch nog even naar de hoofdstad. Met de bus zijn we er binnen 15 minuten. Ook deze stad mist de sfeer van de stadjes op de Cycladen, maar er zijn wel verschillende mooie winkeltjes en ik koop er nog 2 leuke kettingen en een venetiaans masker. ’s middags gaan we nog even aan het strand liggen en aan het eind van de middag maken we uiteraard nog een strandwandeling richting Kalamaki. Na 17.00 uur is iedereen al bijna verdwenen van het strand en op het rustige stuk besluiten we nog een duik te nemen voor de laatste keer. We hebben het gevoel dat we helemaal alleen in de Ionische zee zwemmen. Heel aparte ervaring. ’s avonds drinken we nog een borrel met twee Nederlanders uit het hotel in een cocktailbar in de buurt. Morgen weer naar huis. Zakynthos is 200% meegevallen. Het heeft een van de mooiste natuurlandschappen van alle eilanden die ik tot nog toe gezien heb. Alleen de stadjes zijn absoluut niet sfeervol, maar dan neemt niet weg dat het eiland zeer de moeite waard is.

Mario Frangoulis & George Dalaras – Caruso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.