Lefkas

oktober 2005

1 Oktober

Op een middernachterlijk uur vertrekken we weer eens naar Schiphol. Bestemming: Lefkas. Rond de klok van 9 uur landen we met de nodige turbulentie op de luchthaven van Preveza. De nodige turbulentie vanwege de zware bewolking. We nemen de huurwagen in ontvangst, een vieze oude auto met slappe banden en een lege tank. Het is dat we zo moe zijn en naar het hotel willen, maar het is een slechte zaak en erg onveilig, zeker met dit natte weer. Dus eerst maar naar de benzinepomp: tanken en banden oppompen. Het hotel heeft een supermooie ligging en is zeer smaakvol en luxe ingericht. We hebben een ruime kamer met zeezicht en een groot balkon, waar zelfs een ligbed op staat. Helaas hebben we daar nu nog niets aan. Het regent pijpenstelen en de tuinmeubels zijn drijfnat. We gaan maar even een tukkie doen, vanwege de gemiste nacht. Daarna verkennen we het hotel terrein. Het is inmiddels droog. Een groot zwembad, dat een fantastische ligging heeft. Geen strand, maar wel allemaal vlonders boven de zee en de mogelijkheid de zee in te gaan via trapjes, om te zwemmen. Overal is het uitzicht adembenemend.
Omdat we onderhand grote honger hebben, nemen we de auto en rijden naar het dichtsbijzijnde dorpje: Lygia. We eten in het kleine haventje en doen wat boodschappen bij de supermarkt. Het zonnetje komt alweer door de wolken en het ziet er dan gelijk een stuk vriendelijker uit. Als we ’s avonds nog wat gaan drinken in de hotelbar, regent het weer pijpenstelen. Ik hoop toch niet dat dit de trend zet voor de rest van de week.

2 Oktober

Na een goede nachtrust worden we ’s morgens rond 8 uur wakker van de…..juist ja: regen. Er hangt een zeer dik donkergrijs wolkendek boven ons hoofd en het gebergte aan de andere kant van de baai is niet meer te zien.Wat moeten we in godsnaam hier als het weer zo blijft?? Na een zeer aangenaam ontbijt pakken we de toddenbak (zoals Riny onze huurauto noemt) en rijden we richting Nidri, een toeristisch dorpje, enkele kilometers van het hotel. Een eindje voorbij Nidri slaan we linksaf, schiereiland Geni op. We parkeren de auto ergens en lopen verder naar het puntje van het schiereiland. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over Nidri. Er staat een piepklein kerkje op het puntje. Ons volgende doel is Sivota, wat aan een mooi baaitje ligt. Er liggen heel wat zeilboten in het kleine haventje. Hier drinken we koffie. Het is nog steeds bewolkt, maar wel droog gelukkig. Daarna bezoeken we Vassiliki, ook weer een klein, maar uitermate knus visserplaatsje aan de zuidkust van Lefkas. Het zonnetje doet zijn best om door de wolken heen te komen en af en toe lukt dat weliswaar. Als we in de loop van de middag terug zijn in het hotel, schijnt de zon al aardig. Nu zien we pas goed wat voor superuitzicht we hebben. ’s avonds eten we in Nidri in een van de vele restaurantjes in het haventje. Als we teruggaan naar het hotel zien we een heldere sterrenhemel, hiephoi.

3 Oktober

Als ik ’s morgens aarzelend tussen de gordijnen doorkijk, zie ik een prachtige zonsopkomst en een blauwe hemel. Dat ziet er geweldig uit. We ontbijten eindelijk lekker buiten ditmaal. Het ontbijt is werkelijk fantastisch hier. Een kok bakt je eitje precies zoals jij het wil, met spek of ham, roerei, pannekoek… alles is mogelijk. Na het ontbijt gaan we nog even op ons balkon zitten genieten van het uitzicht. Daar doe je het allemaal voor. Rond half 12 rijden we via Lefkas-stad de bergen in richting Porto-Katsiki. In Athani een oud bergdorp, zien we een gezellig typisch Grieks terrasje (blauw met wit vloertje, pergola) met uitzicht over de Middellandse zee. Hier drinken we een kopje koffie. Oud bergdorp, ja ja, maar de Europese prijzen voor de koffie zijn hier al aardig doorgedrongen. Porto Katsiki is een van de mooiste stranden van Lefkas, omgeven door loodrechte rotswanden, turquoise-kleurig zeewater. Hier gaan we lekker een uurtje liggen zonnen en zwemmen. ’s avonds gaan we weer in Nidri eten, we zoeken weer een ander restaurantje op. Daarna nog een wandeling door het stadje. Het is nog zo lekker ’s avonds dat we ook nog een afzakkertje pakken op ons balkon.

4 Oktober

Vanochtend hebben we om 7.45 uur op het balkon zitten genieten van de zonsopkomst boven de bergen van het vaste land aan de overkant van de baai. Het is gelukkig weer prachtig weer. We zijn vandaag naar de waterval van Nidri gewandeld. Het was niet echt spectaculair. Er kwam in Oktober nog maar een klein straaltje naar beneden. De omgeving was wel mooi. Daarna hebben we wat gewinkeld in Nidri en er koffie gedronken. ’s middags hebben we aan het zwembad gelegen bij het hotel, maar om te zwemmen zijn we uitgeweken naar het binnenbad, want het water van het buitenbad was ijzig koud. Het binnenbad is heerlijk lauw water met allerlei massagestralen die je naar wens kunt activeren. Er is ook een fitness bij. We eten vanavond is een restaurantje (Keramidaki) vlakbij het hotel en het eten is er heerlijk en hartstikke goedkoop. Wijn 1,20 per glas. Een overheerlijke homemade spinach pie van het huis voor 3 euro en ook nog eens verrukkelijk.

5 Oktober

Vandaag niet strak blauw maar weer eens bewolkt. Wel warm, broeierig zelfs. Na het ontbijt rijden we naar het haventje van Nidri en nemen we de ferry naar het eilandje Meganissi. Vaartijd: 25 minuten tot de haven van Spilio. Via een een lange trap lopen we naar het dorpje Spartochori dat boven de haven ligt. Een typisch Grieks dorpje waar de tijd heeft stilgestaan. Vanaf Spartochori lopen we in 45 minuten door de olijfboomgaarden naar het volgende havenplaatsje Vathi. Hier aangekomen zijn we wel aan een verfrissing toe. Na een half uurtje meert de ferry aan, om ons weer terug te varen naar Nidri. Tegen de avond rijden we naar Lefkas-stad alwaar volgens de receptie de winkels die avond open zijn. Mooi niet dus. Lefkas stad is armoedig. Vervallen huizen in overvloed. Er is een gezellige winkelstraat maar er is niets te doen vanwege de gesloten winkels. Dan gaan we maar weer in Nidri eten, het enige plaatsje waar in Oktober nog enig vertier is ’s avonds.

6 Oktober

Stralend zonnig en warm vandaag. We rijden via Nidri naar bergdorp Karya waar verscheidene winkeltjes zijn met de bekende geweven tapijten en gehaakte kleedjes. Op een mooi dorpsplein vol met eeuwenoude dikke bomen drinken we koffie. Daarna rijden we verder westwaarts richting Ag. Nikitas, een klein gezellig toeristenplaatsje met een schattig klein strandje tussen de hoge rotsen ineengeklemd. Enkele kilometers verder in Kathisma gaan we een uurtje zwemmen en luieren op het strand. Dan aanvaarden we de terugweg. Als we via Karya richting Nidri rijden zien we de prachtigste vergezichten over Nidri en alle eilandjes voor de kust o.a. het eilandje van Onassis. We stoppen wel 3x om te filmen en fotograferen.
Vanavnd eten we weer in Keramidaki vlakbij het hotel.

7 Oktober

De temperatuur is vandaag lekker, alleen waait het iets meer en het is bewolkt. We gaan vandaag de laatste dingen bekijken die we nog niet gehad hebben. Het 1e strandje in Mikro Gialos.Via een steile smalle slingerweg met mooi zicht op zee komen we in het kleine plaatsje. Nadat we dat bekeken hebben gaat de route richting Egremnoi Beach. Op gegeven moment is de weg ineens niet meer verhard en nadat we bijna vastgezeten hebben op Kreta op zo’n onverhard pad, besluiten we de auto te parkeren en verder te lopen. Het is een behoorlijk eindje op mijn slippertjes, want ik was naturlijk niet voorbereid op zo’n wandeling. Uiteindelijk komen we op de top van een rots en een eind de diepte in ligt het mooie strand. We moeten een ellenlange steile gevaarlijke trap af, maar het strand is schitterend en door de moeilijke toegangsweg natuurlijk ook heerlijk rustig. Weer die turquoisekleurige zee en die loodsteile rotswanden. Heerlijk hier. Uiteindelijk moeten we die ellenlange trap ook weer op natuurlijk en de toch is lood en loodzwaar. Mijn hart bonst als een idioot en maakt overuren. Gelukkig loopt Riny heel snel (hij moet bijna de halve marathon lopen, dus is goed getraind) en loopt snel vooruit en komt ons met de auto tegemoet waar wij hem heel dankbaar voor zijn.In het 1e beste restaurant, toevallig weer in Athani strijken we neer om wat te eten en te drinken. De aardige eigenaar komt gezellig bij ons zitten kletsen en geeft ons nog een flesje ouzo mee. Later blijkt dat het geen gift was, maar dat we het gewoon betaald hebben, oplichter!! We rijden via de kustweg naar Lefkas-stad om zo bij het hotel te belanden. Vanavond nog eenmaal lekker eten bij de Catamaran in Nidri en morgen weer naar huis.

Sirtaki – Greek Dance (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.