Londen

december 2007

Omdat we 21 december alweer 30 jaar getrouwd zijn, vind ik dat we dat moeten gaan vieren met ons gezinnetje in de vorm van een uitje.

IMG_0089

Ryanair_WingletsHet is niet makkelijk een keuze te maken voor een bestemming in de kersttijd. Ten eerste is het allemaal peperduur,ten tweede hebben we allemaal verschillende belangen als het om vakanties gaat. Uiteindelijk komt Londen uit de bus omdat het goed bereikbaar is en een prachtige stad is die veel te bieden heeft. Ik boek via een van onze favoriete hotelsites (accor.com) een leuk hotel vlakbij de Tower van Londen.De vlucht is ook snel geboekt via Ryanair.

3 weken voor vertrek word ik overvallen door een telefoontje van een Engels sprekende Italiaanse dame van het hotel in Londen. Het dringt snel tot me door dat ze ons in een ander hotel onder wil gaan onderbrengen omdat er een renovatie op til staat in Novotel London Tower.

Mijn belangrijkste vraag is natuurlijk wat de alternatieven zijn. Het 1e alternatief valt wat mij betreft af want het ligt 30 minuten buiten het centrum. Dan komt ze op de proppen met Hotel Russell. Nou dat ziet er erg chique uit en als de prijs hetzelfde blijft, is het wat ons betreft oke.

IMG_6992

Voor we het weten zijn de kerstdagen weer passé en is vrijdag 28 december aangebroken.Om 9.25 uur vliegen we binnen 1 uurtje naar Stansted airport om daar op dezelfde tijd aan te komen vanwege het tijdsverschil. Na 20 minuten vliegen wordt de landing al ingezet.

Op de Airport worden we al meteen geconfronteerd met het dure Londen. Maar liefst 135 Euro voor 4 treinkaartjes tot Tottenham Hale. Vooral niet te diep over nadenken. Na 40 minuutjes treinen, staan we op Tottenham Hale en kopen 1 dagkaart voor de Tube.

We stappen vlakbij het hotel uit: Russel Square. Ideale ligging. Bij het inchecken blijkt al snel dat we ipv 2 tweepersoonskamers, 4 eenpersoonskamers krijgen. De jongens vinden het wel luxe, wij vinden het wat minder gezellig. Gelukkig is het ons 30-jarig huwelijk en niet de huwelijksreis!

Nadat we ons gesetteld hebben, gaan we naar de Pret a Manger, vlakbij het hotel. Nog nooit eerder gezien in Nederland, in Londen zijn er echter een paar honderd. Ideaal om te lunchen, een vitrine vol met verschillende sandwiches in alle soorten en maten, lekkere koeken of gebak, drankjes, heerlijke koffie. Kortom, je zoekt je lunch bij elkaar, rekent af en zoekt een tafeltje.

Dan pakken we de tube richting Tower Bridge. Ik heb hem al verschillende keren gezien, maar hij blijft mooi. We lopen een eindje langs de Theems, onderweg zien we van alles: straatartiesten, shoppingmalls, musea. uiteindelijk komen we bij de St Paul’s Cathedrale uit. Willen we deze kerk binnen dan moeten we 60 euro’s afrekenen. Aangezien we 2 cultuurbarbaren bij ons hebben, is er geen haar op mijn hoofd die er aan denkt dat te betalen voor een half uurtje kerk.

 IMG_6816

Vervolgens duiken we maar de eerste de beste pub in om even bij te komen en onze dorst te lessen. Daarna nemen we de eerste de beste underground naar het hotel. Even uitrusten, wat tv kijken, opfrissen en om half 6 gaan we weer de stad in om een restaurantje te zoeken.

 IMG_6866

Dat valt nog niet mee met Tim erbij. Die lust wel zo weinig: geen chinees, geen indisch, geen Grieks, geen Thais etc…. Uiteindelijk belanden we in een leuke pub, waar ze voor ieder van ons wel iets op de menukaart hebben. Als we onze buikjes weer vol hebben, nemen we de tube weer eens. Dit keer naar Picadilly circus. Het is erg gezellig in het centrum, mooie kerstversieringen overal. We lopen van Picadilly naar Leicester Square, waar zelfs kermis is. Er staat een of ander eng geval, waar die 2 van ons wel inwillen. Ik snap niet hoe ze het verzinnen, maar goed. De kaartjes worden gekocht en ze worden zowat gelanceerd in dat ding. Gelukkig overleven ze de rit, ze vonden het zelfs keigaaf en ‘kicken’.

 IMG_0109

Traflaguar Square is het laatste mooie plein dat we vandaag bekijken. Mijn voeten doen al behoorlijk zeer. We liggen vroeg in bed, allemaal in ons eigen kamertje.

29 December

Rond 9 uur genieten van een heerlijk Engels ontbijtje in een superchique ontbijtzaal. Als we op ons gemakje ontbeten hebben en de zaal verlaten, staat me er toch een rij met wachtende mensen, niet normaal meer. We waren dus net op tijd! Eingelijk natuurlijk te belachelijk voor worden in zo’n duur hotel, dat je in de rij moet staan voor je ontbijt. Maar goed, dat was ons probleem niet.

We hebben vandaag kaartjes voor IMAX 3d en staan rond kwart voor 10 bij Russel Square station. Daar staan nog heel wat meer toeristen en we moeten in de lange rij achteraan sluiten. Om 10.10 uur hebben we eindelijk onze kaartjes. Dat wordt racen naar de Imax. Aan de tube zal het niet liggen, die raast met hoge snelheid over het spoor. Als we uitstappen op Waterloo, zien we het theater onmiddellijk liggen. Sportman Tim wordt met de reservering vooruit gestuurd om kaartjes te halen. Waar blijft Ton nu? Wouter gaat terug naar binnen en ziet dat de poortjes van de beveiliging niet opengaan voor Ton. Hij heeft zijn kaartje er al verschillende malen ingedaan. Gelukkig ziet Wouter al meteen wat het euvel is: Ton probeert met zijn kaartje van gisteren de metro uit te komen, lekker slim natuurlijk.

Als gekken rennen we naar het theater, dat een ronde vorm heeft. Ik zie al meteen dat de ingang ondergronds is, maar waar is de tunnel naar beneden? Na als idioten een rondje rondtheater te hebben gerend, zien we de tunnel en daar staat Tim al klaar met de tickets. We kunnen meteen gaan zitten en de voorstelling begint: Dinosaurs 3D, Giants of Patagonia. Mooi hoor, dat 3D effect.

Na 1 uurtje genieten, staan we weer buiten. Het is strak blauw, heerlijk zonnetje, maar o zo fris windje. Dus blijf uit de wind. We lopen langs de theems naar het grote reuzenrad; The Eye. Aan de overkant zien we de prachtige Big Ben and the Houses of Parlement. Ook de Westminster Abbey ligt er mooi bij in het zonnetje. Entree ook maar liefst 10 pond per persoon, dus we lopen snel door.

IMG_6912

Dan komen we in St. James park, waar het goed toeven is met dit weer. Leuk, al die eekhoorntjes die zowat poseren voor je camera. Er zitten zelfs pelikanen. Aan het einde van St James park ligt het stulpje van Elizabeth: Buckingham Palace. Ze is thuis, want de vlag hangt uit.

 IMG_6950

Via Green Park lopen we naar de underground en nemen de Picadilly lijn naar Arsenal, de favoriete voetbalclub van Tim. Hij wil wel een kijkje nemen bij het Emirates stadion. Er worden veel foto’s gemaakt van Tim met het stadion, het logo van Arsenal etc etc. Hij heeft speciaal zijn officiele clubshirt aangetrokken onder zijn kleding en trotseert de kou, door met dat dunne shirtje op de foto te gaan. We bezoeken ook nog de winkel, waar we een t-shirt, sleutelhanger en poster kopen, allemaal van Arsenal.
IMG_6968

We nemen de metro terug naar Russel Square en lunchen weer bij Pret a Manger. Dan gaan we weer even de beentjes strekken en opfrissen. Om half 5 vertrekken we weer. Ton heeft het idee om even bij Harrods langs te gaan. Als we bij Knightsbridge uit de metro komen, ziet het al zwart van de mensen, allemaal zwaar bepakt met Harrods tassen. Als we binnengaan voelen we ons als koeien op de veemarkt. Kortom verschrikkelijk. Binnen een half uur staan we weer buiten en gaan we richting underground. Daar is de drukte zo mogelijk nog erger, als kippen in legbatterijen worden we tegen elkaar aan gedrukt en de metro ingeperst. Het is een wonder dat we elkaar niet kwijt zijn geraakt. We stappen uit op Covent Garden. Ook hier is het druk, maar heel wat minder als bij Harrods. We lopen een eindje de drukte uit en vinden een leuk restaurantje, Nando’s genaamd. Wouter kent de keten uit Australie en weet dat je er lekker kunt eten. Je moet aan de counter je bestelling doen en betalen. Als het klaar is, word je eten aan tafel geserveerd. Je krijgt ook voor ieder een glas en dat mag je zo vaak vullen als je wilt. En dat is wel nodig, want het is lekker pittig, maar ook dat kun je zelf kiezen. Wij kiezen voor veilig en dat is ons al sterk genoeg.

IMG_6996

Na het eten lopen we weer richting theems en komen bij de Waterloo Footbridge uit. Het is echt prachtig: London by Night. De skyline heeft overal een ander kleurtje. The Eye toornt er hoog boven uit in een blauwe kleur. Ook de Big Ben en House of parlement liggen er prachtig belicht bij. We fotograferen weer volop. Via Downing street 10 en the horse guards komen we weer bij Trafalgar Square en via Leicester Square lopen, of eigelijk strompelen we naar Picadilly. Mijn voeten branden. En ik ben blij als ik in mijn bedje lig.

30 December

Het ontbijt probleem van gisteren is opgelost door er een zaal extra bij te trekken. Niet zo mooi als de officiele, maar wel lekker ruim.

Vandaag hebben we nog een paar uurtjes en die willen we besteden aan het British Museum. Zoals ik al zei, hebben we een paar cultuurbarbaren en ze klagen niet, maar ze tonen ook niet echt veel interesse. En eerlijk gezegd vind ik zo’n museum na 2 dagen lopen ook erg vermoeiend. Het is wel een heel mooi museum en kollossaal groot zeg. Na 1,5 uur, hebben we nog geen kwart gezien, houden we het voor gezien. Volgende keer maar weer.

We checken uit en gaan richting Stansted Airport, waar we behoorlijk vroeg aankomen. De controle is erg streng maar het is helemaal niet druk dus we hebben alle tijd om te lunchen en te winkelen. Daarna gaan we nog een uurtje in een zithoekje wat lezen totdat we eindelijk aan boord kunnen. Om 19.00 uur landen we op Eindhoven Airport en om 19.30 zijn we weer thuis.

Electric light orchestra – Last train to London

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.