Rome

maart 2009

26 Maart.

Zojuist even op Weeronline gekeken naar de weersvoorspellingen voor Rome de komende dagen. Daar werd ik alles behalve vrolijk van. Regen, regen en nog eens regen. Gelukkig dat er pakweg 365 kerken zijn en heel veel musea, dus vermaken zullen we ons wel, maar gezellig is anders. Soms heb je geluk en soms pech zullen we maar zeggen.

De koffertjes staan in ieder geval gepakt volgens de normen van Ryanair. Zelfs de handtas moet in het kleine koffertje. Een stuk handbagage nemen ze wel heel letterlijk bij Ryanair.

27 Maart

’s Morgens zet ik onze zoon bij zijn werk af, dat een heel eind richting vliegveld is. Wij spreken af dat wij rond 1 uur bij zijn werk zijn en dat hij ons dan even bij het vliegveld afzet. Scheelt weer 40 euro parkeerkosten, want bij Eindhoven Airport weten ze de prijzen ook wel hoor, jeetje!

Met een klein uurtje vertraging komen we om 17.05 uur aan op Ciampino airport. De Terravision bus van Ryanair is snel gevonden en kaartjes hebben we al in het vliegtuig gekocht. In 50 min. rijden we door de drukke spits van Rome naar het Terministation.

Hoe handig is Google maps? Nou ideaal, want zonder kaart loop ik in een stad waar ik nog nooit geweest ben rechtstreeks naar het kantoortje van Old Town Apartments om onze sleutel te halen van Appartment Bella Vista. Na een klein half uurtje zijn we eindelijk bij ons appartementje. Het is een oude buurt en op het eerste gezicht ziet het er een beetje achterbuurtachtig uit. We zitten op de 5e verdieping en je wilt niet weten wat voor vooroorlogse lift er in het gebouw zit, zo’n ijzeren kooi. Piepend en krakend komen we toch aan op de 5e, het is er pikkedonker in de hal en zie dan je appartement maar eens te vinden. Achter de 1e deur horen we geluiden dus die zal het wel niet zijn, deur 2 maar proberen dan. Ja, het slot gaat open en we staan in een eveneens pikkedonker appartement. Na enig geworstel hebben we dan eindelijk de lichtknop te pakken. Dit is het, ik herken het van de foto’s. Het is een klein maar wel superschoon appartementje met een woonkamertje, keuken, slaapkamer, badkamer en breed balkon. Allemaal heel compleet. De buurt is ’s avonds ook ineens omgetoverd in een sfeervol wijkje. We zitten vlakbij een pleintje met restaurantjes waar het helemaal vol zit met eters, voornamelijk italianen. Wij schuiven ook maar aan op het terras, weliswaar met jas aan maar we zitten buiten. De Italiaans lasagne smaakt weer heerlijk.

Na het eten maken we een wandeling en komen al gauw bij het eerste historische gebouw, waarvan mijn mond al een beetje openvalt: Het monument van Vittorio Emanule II . Ik krijg er meteen allerlei beelden bij uit die films van bijv. Claudius. Aan de andere kant van de weg ligt Foro Augusto en ook het Colloseum is al zichtbaar maar dat bewaren we voor morgen.

28 Maart

Ons ontbijt bestaat vanochtend uit 1 kopje van thuis meegebrachte oplos-cappuccino. Ik heb nog geen supermarktje en/of bakkertje in de buurt kunnen ontdekken, maar dat komt wel. We zijn al vroeg op pad en ons doel is het Colloseum en het Palatino met oa het Forum Romanum. Alles ligt op een steenworp afstand van het appartement. Eerst kopen we bij een kraampje het ontbijt dat we nog tegoed hadden: 2 panini’s en 2 blikjes fris. Dat is dan 14 Euro. De prijzen hier zijn niet misselijk hoor. Gisteren betaalde ik al 2 Euro voor 2 kleine flesjes water.

Zoals ik al gelezen heb op internet, moet je de kaartjes bij het Palatino kopen. Die zijn ook geldig voor het Colloseum en hier staan geen rijen. Palatino is eigenlijk een van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd is en hier woonden destijds de invloedrijke Romeinen zoals Augustus, Cicero en Crassus. Je begrijpt dat die berg nu een groot openluchtmuseum is, zoals heel Rome trouwens. We zijn zeker 3 uur kwijt om alles te bekijken.

Daarna is het de hoogste tijd voor koffie. Voor 6,50 Euro krijgen we een Cappuccino en een Cafe Latte. Er zijn mensen die voor 1 Euro koffie gedronken hebben in Rome, maar ik vrees dat dat ons niet gaat lukken.

Dan wordt het lachen. We lopen namelijk met ons kaartje vrolijk langs de gigantische rij wachtenden, dat geeft een voldaan gevoel. Het Colloseum is zeer imposant en enorm groot. Zeker voor die tijd (het jaar 80 ongeveer). Ik zie de gladiatoren al voor me als ik mijn ogen sluit. Er waren destijds 80 ingangen en er konden 50000 mensen in. Dat haalt de Arena nu ook amperaan.

Om half 3 zijn we klaar en ook nog eens uitgeput. We vinden eindelijk een supermarkt en kopen ontbijtspullen voor de komende dagen. Dan gaan we even bijkomen op het balkon van ons Romeins appartement. Midden in het centrum van Rome, tussen de Romeinen voelt toch anders als in een hotel, je voelt je ook even een Romein. Ik zit nu overigens in een t-shirt op het balkon. Ze hebben voor dit weekend flink wat regen voorspeld, maar tot nu toe is het droog en zeer aangenaam qua temperatuur.

Na even plat gelegen te hebben, zijn we weer fit voor het vervolg van onze stadstour. Het is benauwd buiten en het regent lichtjes. Als het hierbij blijft, klap ik in mijn handen. Ons doel van vanavond is de Trevi fontein. We lopen nog langs een mooi en voornaam uitziend plein: Piazza de Quirinale met een gelijknamig Paleis. Voornaam denk ik omdat er lijfwachten voor het paleis staan en later blijkt dat ik gelijk heb, het Palazzo Quirinale is de woning van de president en voorheen van de koning en heel lang geleden zelfs van de paus. Binnen enkele minuten staan we voor de mooie Trevi fontein, maar wat een drukte hier! Je moet flink met je ellebogen werken om vooraan te komen om een foto te kunnen maken. Daar komt nog bij dat de enorme fontein op een betrekkelijk klein pleintje staat zodat het sowieso al moeilijk is een plaatje te schieten met volledig overzicht.

We lopen nog een eindje verder richting de Spaanse trappen. Ook al giga druk hier. Nou is er wel een of andere demonstratie geweest vanmiddag tenminste dat hoorden we vanaf het appartement en helicopters in de lucht, misschien brengt dat extra drukte mee. Wel een leuk gezicht die enorme trappen vol met pratende mensen en bovenaan een mooie kerk.Ook wij beklimmen de trappen, zei het met moeite. Dan lopen we het straatje in, in het verlengde van de trappen: Via dei Condotti, een van de belangrijkste winkelstraten met een hoog luxe gehalte. Peperdure merken zoals Prada, Yves Saint Laurent en Cartier hebben hier o.a. hun winkels. Over de Via del Corso komen we weer bij de Trevi fontein uit en bewonderen hem nog een keer nu het echt donker is. Dan vinden we een gezellige pizzeria en genieten we van een Pizza met een lekker glas wijn. Rond half 9 zijn we bij het appartement. De klok kan meteen een uur vooruit, dus kan ik vrijwel meteen met goed fatsoen naar bed, de vermoeidheid en de alcohol slaan toe.

29 Maart

Gisterenavond lag ik om 10 uur in dromenland tot 9 uur zomertijd vanochtend, dus een flink tukkie gedaan.

We gaan vandaag naar Vaticaanstad, maar zijn eigenlijk al te laat. We kopen een dagkaart voor de metro en lopen richting Vaticaans museum. Er staat een mega-grote rij. We proberen toch maar om aan te sluiten, want ik wil die Sixtijnse kapel toch wel een keertje zien. Na een kwartier zijn we nauwelijks opgeschoten en we besluiten de rij te verlaten. Eer dat we binnen zijn hebben we amperaan nog tijd om iets te bekijken want om 13.45 gaan de deuren dicht.

Dan gaan we naar het Sint Pieterplein, jeetje wat prachtig en wat een gigantische kerk is dat zeg met een eveneens weer gigantische rij erbij. We besluiten het toch weer te proberen en deze rij gaat wel erg snel. Tijdens het wachten genieten we van het mooie plein en maken we foto’s en film. Jammer dat de zon niet schijnt maar ook weer heerlijk dat het niet regent en aangenaam van temperatuur is. De lucht is wel grauw maar we zijn heel tevreden.

De Sint Pieter is een en al pracht en praal en erg imposant. We bezoeken ook de Treasury, tegen betaling uiteraard, maar de kerk was gratis. Als we buiten komen is het erg druk op het plein. Ik zou nog wel de koepel in willen, maar Ton voelt er weinig voor om te klimmen en alleen vind ik er ook niets aan.

We lopen over de Via d. Conciliazone richting Castel Sant Angelo ofwel de Engelenburcht. Onderweg duiken we een lunchroom in want we willen: ZITTEN, KOFFIE, ETEN en een WC. De goedkoopste lunch is 13 euro p.p, maar daarvoor krijgen we ook alles wat we verlangen en de grote kop koffie smaakt heerlijk. Als we weer aangesterkt en uitgerust zijn, zien we een schitterende brug: Ponte Vittorio Emmanuele II. We lopen de brug al fotograferend en filmend over en in mijn ooghoeken zie ik nog geen paar honderd meter verder alweer zo’n prachtig exemplaar: Ponte San Angelo die naar de Engelenburcht leidt. Wat een prachtig stukje Rome hier. Naast de Engelenburcht alweer een enorm paleis: het paleis van Justitie. Langs de Tiber lopen we genietend van de mooie omgeving naar Piazza del Poppolo, ook absoluut een bezoekje waard. In het midden een Egyptische Obelisk, de tweelingkerken: Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto. Langs de rand prachtige fonteinen, en als we de trappen opklimmen naar het terras van Pincio hebben we een weergaloos uitzicht over de binnenstad en de Sint Pieter.

We nemen de metro naar de Via St Agata dei Goti, het straatje waar wij vertoeven, waar we even gaan relaxen tot het begin van de avond. Rond half 6 gaan de wandelschoentjes weer aan voor de avondronde. Het doel is om 2 mooie pleinen te gaan bekijken: Piazza Navone is het 1e plein, een langgerekt plein wat in 80 na Chr. aangelegd werd voor atletiekwedstrijden, met een paar kunstzinnige fonteinen en aan de randen peperdure restaurantjes met obers met witte jasjes. Het 2e plein is Campo di Fiori, dit plein is een stuk minder mooi, maar het leeft hier wel, een bruisende ontmoetingsplaats met leuke barretjes. Omdat we toch aan het lopen zijn, besluiten we door te lopen naar de gezellige wijk Trastevere en daar te gaan eten. Het is echt erg knus, het ene restaurantje is nog leuker als het andere. We vinden al vrijwel gelijk een sfeervol zaakje en we bemachtigen ook nog een plekje voor het raam zodat we de levendige straatjes kunnen aanschouwen onder het eten. Na het eten wandelen we nog een rondje door het beeldige wijkje. Dan steken we de Tiber weer over via Isola Tiberina, een klein eilandje midden in de Tiber. Rond half 10 zijn we bij Bella Vista.

30 Maart

Het is warm vandaag en redelijk zonnig. Na rijp beraad hebben we besloten het Vaticaans museum voor een andere keer te bewaren. We hebben beiden geen zin om met dit mooie weer uren in een museum te lopen.

We beginnen de dag met de bezichtiging van de San Clemente kerk, een apart geval. Je maakt hier als het ware een reis door de tijd. Je komt binnen in een niet al te grote, erg mooie kerk. Dan kun je kaartjes kopen en daal je af de diepte in, onder de kerk ligt een complete andere oude kerk, een enorm ding met fresco’s uit de 9e eeuw. Maar je kunt nog verder naar beneden en komt dan in een overwelfde ruimte waar de Romeien vroeger stieroffers brachten aan de God Mithras. Nog een laag dieper liggen de funderingen nog van Romeinse woningen uit de tijd van Caesar.

De volgende kerk ligt maar een paar honderd meter verder op de Piazza San Giovanni in Laterano. De gelijknamige kerk is lang de pauselijke residentie geweest en doet qua schoonheid nauwelijks onder voor de Sint Pieter. Het is er weer zo een waar je je ogen uitkijkt.

Eenmaal uit de kerken, gaan we snel op zoek naar een terrasje, wat gelukkig snel gevonden is. Op het terras stippelen we onze verder route uit en lopen via een mooi park (Parco del Celio) met fonteintjes, palmbomen en er vliegen zelf papegaaitjes rond. Je zou echt niet zeggen dat we in het centrum van het hectische Rome lopen nou. We kopen een belegd broodje en drinken en gaan hiermee op een klein pleintje zitten vlakbij het appartement. Nu we hier toch zijn, kunnen we net zo goed even naar het app. Het is nog vroeg, pas 1 uur, de dag is nog lang.

Ronde 2 beginnen we om 3 uur. Het Pantheon staat op het programma. Via weer een andere route langs allerlei leuke steegjes en pleintjes lopen we erheen. Het Pantheon is met het Colloseum het meest fascinerende overblijfsel uit de Romeisne oudheid. Het voorportaal is door zuilen omgeven en het gebouw zelf is rond van vorm en heeft een doorsnee en hoogte van precies 43.30 meter. Ook dit is weer zeer imponerend.

Ik zie in het boekje dat we de Joodse Ghetto nog gemist hebben, die ook erg schilderachtig moet zijn, we zitten er toch vlakbij dus op naar de Joodse wijk. Onderweg doen we kerk nr 5 van vandaag aan: Santa Maria sopra Minerva, ook weer een juweeltje, maar na 5 kerken krijg ik al een beetje “het zal wel”gevoel. De Joodse wijk valt een beetje tegen of wij zitten verkeerd dat kan ook. Onderweg huiswaartsontdekken we weer een prachtig plein dat een beetje verhoogd ligt en Ton heeft geen puf meer naar boven te gaan, dus maken we de foto’s van onderaf: Piazza del Campidoglio. Eindelijk vinden we een ijstent waar ik al de hele middag naar zoek. In een klein parkje met historisch uitzicht genieten we nog eenmaal van dat overheerlijke Italiaanse ijs.

’s Avonds lopen we vrolijk weer voor de 3e keer de stad in richting Trastevere. We komen weer langs dat mooie plein waar we vanmiddag te moe voor waren en nu hebben we weer een klein beetje energie om de trappen op te klimmen van de Capitolijnse heuvel, een van de steilste heuvels in Rome. In de oudheid was dit het politiek centrum van Rome. De tweelingpaleizen aan weerszijden van het plein zijn nu musea. Achter het plein hebben we een mooi uitzicht over het Forum Romanum van bovenaf.

We sjokken verder, lopen kan ik het bijna niet meer noemen, de energie is gedaald tot een dieptepunt. Via Isola Tiberina steken we de Tiber weer over en we zijn weer in Trastevere. Een gezellig restaurantje vinden kost weer geen moeite, want dat zijn ze bijna allemaal. Voor 13 Euro hebben we een overheerlijk 4 gangen menu, niet te geloven. Alleen geeft de ober bij het 2e gerecht mijn vlees aan Ton en voor ik erachter kom, zit hij er al heerlijk van te smullen, maar met dat van hem ben ik echt niet zo blij. Dus we ruilen toch maar om, al is de helft van mijn vlees al weg. De weg terug gaat moeizaam vanwege de wijn en de vermoeidheid. Vanavond maar vroeg naar bedje, want morgen moeten we om 8.45 al op Termini zijn alwaar de bus weer klaarstaat om ons terug te brengen naar Ciampino Airport.

Rome was echt schitterend, een groot historisch openluchtmuseum en we hebben nog lang niet alles gezien, gellukig zijn we met het vliegtuig net zo snel in Rome als met de auto in Amsterdam.

Sara Brightman & Andrea Bochelli & Celine Dion – The Prayer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.