Boppard

augustus 2014

14-17 augustus Boppard am Rhein

 

We vinden het best lang duren tussen de twee vakanties van juni en oktober, dus we lassen een weekendje Duitsland in. Lekker naar de Rijn.
Onderweg worden we overvallen door behoorlijke hoosbuien en ik houd mijn hart vast.
Maar wonder boven wonder schijnt de zon als we onderweg stoppen voor een break.
We bezoeken het stadje Ahrweiler en dat is erg leuk en gezellig. Groter als we dachten, maar toch nog knus. Alle mooie vakwerkhuisjes zijn keurig onderhouden, wat we ook niet anders verwachten in Duitsland. Er zijn veel restaurantjes en terrasjes en we kiezen er een om een tosti te eten en een grote cappuccino erbij.
Dan rijden we verder, we zijn nu niet ver meer van Boppard af. Als we de snelweg afdraaien voor de laatste kilometers, blijkt pas hoe hoog we zitten, we dalen af de diepte in en zien de Rijn daar al kronkelen. Bij Hotel Garni Gunther mogen we even de spullen in en uitladen. We hebben een ruime kamer met balkon en schitterend uitzicht op de Rijn. Je hoeft niet ver te gaan om in een mooie omgeving te vertoeven, dat blijkt wel weer.
De auto is ook snel geparkeerd, een eindje verder is wel plaats. De kosten zijn 4 euro per dag, hele redelijke prijzen. We maken meteen een wandeling langs de rijnpromenade. Je kunt hier heerlijk wandelen. Alles is keurig onderhouden met bloeiende plantenbakken en borders. Aan het eind van onze wandeling, als we weer zo’n beetje terug zijn nemen we een terrasje aan het water en verwennen onszelf met een drankje. Ik natuurlijk een wijntje uit de streek en Ton een groot glas bier. Omdat we hier zo heerlijk zitten in het avondzonnetje, besluiten we ook meteen te eten hier. Het betreft een italiaans restaurant, dus Ton gaat aan de pizza en ik aan de pasta. Daarna wandelen we weer een stuk maar nu de andere kant op. Ook mooi aangelegd met een park. We bewonderen de prachtige villa’s. Mooi stekkie om te wonen hier.
Dan gaan we onze kamer ook maar eens goed bekijken en even op het balkon zitten kijken naar de vele boten die langs varen.
Rond 21 uur lopen we nog even het centrum van het dorpje door en dat is ook best knus, maar er is weinig tot niets open, zodat we toch maar weer naar de rijnkade uit moeten wijken voor eine tasse kaffe mit kuche.
Dan duik ik ons bedje in met mijn ereader, maar ik geloof niet dat ik nog veel lees.

15 Augustus Koblenz

Er is slecht weer voorspeld vandaag. Als we wakker worden is het weliswaar grijs, maar toch nog steeds droog. Het ontbijt is in ieder geval voortreffelijk. Heerlijke verse knapperige broodjes, maar de rest is ook goed verzorgd en we worden weer verwend.
Na het ontbijt lopen we een rondje door het dorp en vullen de parkeerautomaat bij. Gezien de voorspellingen vinden we een boottocht of kabelbaan zonde en besluiten we de trein te nemen naar Koblenz. We zijn hier ooit geweest een jaartje of 40 geleden en het enige wat ik me hier nog van herinner is de Deutsche Ecke, waar de Rijn en de Moezel samenkomen.
Verder heeft Koblenz geen indruk achtergelaten. Met de trein zijn we er in een kwartiertje. De kaartjes kosten 21 euro voor ons tweeën, best prijzig vind ik.

Vanaf het Hauptbahnhof is het nog een kwartiertje lopen naar het centrum en de Altstadt is nog wat verder. We nemen eerst een kijkje bij de Deutsche Ecke. Het standbeeld dat hier staat van Keizer Wilhelm de 1e is heel wat groter als ik in gedachten had. Het begint helaas te regenen en nu ziet het driehoekige plein er maar triest uit. We zoeken een overdekt terras want ik ben moe van al dat geloop en het is alweer 1 uur. Bij de sterke bak koffie moet ik extra koffiemelk vragen om hem een beetje drinkbaar te maken voor mij. De warme versgebakken wafel smaakt heerlijk. Onder de paraplu bekijken we de rest van het centrum en nu weten we weer waarom dit destijds geen indruk achtergelaten heeft. Winkels genoeg maar niet echt sfeervol. Om 3 uur gaan we terug naar het knussere Boppard, het is droog en we gaan een paar uurtjes relaxen en bootjes kijken op ons balkon.
Op tripadvisor heb ik een goed en leuk restaurant gevonden in een oude watermolen. Dat lijkt ons wel wat. We lopen er heen en het is in een mooi en groen stukje Boppard, iets buiten het dorp in het Muhltal : Fondels Muhle. Heel knus van binnen, vriendelijk personeel en het smaakt overheerlijk, we hebben nog net op tijd de laatste tafel. Iedereen na ons wordt weggestuurd en voor zondag is er geen plaats meer. De kaart is beperkt maar wat wij bestellen lijkt vers gemaakt. Daarna nog de wandeling terug naar het hotel en we zijn weer uitgeteld voor vandaag.

16 augustus Bacharach en autoroute

Vandaag is het weer al een stuk opgeklaard t.o.v. gisteren. We maken een autoroute langs de Rijn en de natuur hier is verrassend mooi.
Overal tegen de bergwanden liggen prachtige burchten/kastelen. Een klein mooi kasteeltje ligt zelfs op een eilandje midden in de Rijn. We bezoeken tevens een paar knusse plaatsjes zoals Oberwesel met een mooie Marktplatz. Zeker het plaatsje Bacharach is een bezoekje waard met zijn bezienswaardige historische centrum. Hier drinken we ook koffie en we verwennen ons met een stuk Apfelstrudel, vers gebakken. De tent hier wordt geleid door een paar gestresste vrouwen. Een tafel naast ons wil afrekenen en de vrouw is helemaal in paniek want ze weet niet wat ze gehad hebben, want zij heeft die bestelling niet opgenomen. Nou vreemd dat dat nergens genoteerd wordt dan. Uiteindelijk hebben wij de grootste lol en rent de vrouw in paniek naar binnen om er achter te komen wat ze moet afrekenen. Daarna moeten ineens alle kussen en parasols naar binnen, want het gaat zo regenen, weer paniek. Niemand mag meer plaatsnemen op het terras, tjonge jonge. Wij vragen ons al af of ze helderziend denkt te zijn, want uiteindelijk vallen er 3 druppels. Storm in een glas water dus, maar ook vermaak!!
Onze volgende stop is Bingen, de teleurstelling van de dag. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat het een leuk stadje was, maar er is niet veel aan. Wel komen de rijn en de Nahe hier bij elkaar, dus weer een soort driesprong van rivieren, maar verder zijn we hier snel weg.
We rijden dezelfde route terug maar met het verschil dat we op gegeven moment linksaf buigen de bergen in richting Urbar, vanwaar een mooi uitzichtpunt moet zijn op de Lorelei-rots. De bekende Lorelei, eigenlijk niets bijzonders, gewoon een rots. Alleen de rivier versmalt op dit punt en is hier erg diep daardoor is de stroming erg sterk en dit heeft in het verleden tot vele scheepsvaart ongelukken geleid, zelfs in 2011 nog. Zelfs nu worden de schippers nog gewaarschuwd voor deze bocht in de Rijn. Het uitzicht is ook erg mooi.
We gaan verder richting St Goar en passeren een schitterend kasteel, dan belanden we vanwege een wegafzetting in de zeer smalle straatjes van Sankt Goar. Gelukkig komen we er zonder schade uit.
Nu zitten we tot het etenstijd is te genieten op ons balkon met een kopje koffie.

We eten vandaag op het marktplein van Boppard een echte Duitse maal: jagerschnitzel met salade en frietjes.
Er wordt nog iemand onwel pal naast het terras waar we zitten en een andere man belt 112. Ondanks dat het ziekenhuis op 5 minuten lopen van het marktplein is, duurt het minstens 10 minuten voor de ambulance arriveert. Kan mooi te laat zijn bij een hartstilstand. De man probeert weer overeind te komen, maar gaat toch steeds weer liggen. De broeders komen lachend aan, helpen de man overeind en nemen hem mee richting ambulance. Daar moet de man niets van weten en zwalkt verder. Schijnbaar gaat het om de plaatselijke dronkenlap en ton herkent hem nu ineens ook. Hij zat gisteren al op een bankje aan de rijnpromenade met een grootverpakking wijn. De ambulance is dus helaas voor niets uitgerukt.
Daarna, een uurtje of wat na het eten nog een kop koffie bij de buurman van cafe Baldeau en de dag zit er weer bijna op. Nog een beetje zappen op de tv en een boekje lezen maar laat zal het niet worden.

17 augustus Gedeons Eck

 

Vandaag nog een keer dat lekker ontbijtje, daarna nog wat op het balkon zitten en om kwart voor 10 checken we uit en gaan we de spullen naar de auto brengen.

Daarna gaan we richting kabelbaan en nemen een retourtje de berg op. Het is frisjes onderweg naar boven, er staat een straffe wind. Gelukkig is het boven weer lekker als we tussen de bomen lopen. Na 500 meter lopen komen we bij het eerste uitzichttspunt: Gedeons Eck. Echt heel mooi, de rijn maakt hier een lus in het landschap. Het tweede uitzicht is de : Vierseenblick, ook mooi maar minder  als het eerste. We besluiten nog een wandelroute te lopen door de bossen, daarna drinken we wat bij Gedeons Eck. Ze hebben geen normale cappuccino, alleen jumbo. Nou dan maar jumbo, maar dat is toch een kop, ik denk dat er wel 3 kopjes ingaan. Ik krijg de reuze kop amper opgetild, zo zwaar.

Rond half een zijn we weer beneden en aangezien het weer toch niet zo zonnig is als voorspeld, besluiten we naar huis te rijden. Hoe verder richting Nederland we komen, hoe grijzer het wolkendek wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.