Historisch Spanje 2016

april 2016

In voorjaar 2016 gaan we een driedubbele stedentrip maken in een week.

We starten in de koninklijke hoofdstad Madrid. Hier verblijven we 3 nachten in New Point Madrid Apartments waar we een penthouse gereserveerd hebben met terras.

Madrid-26512

Na 3 dagen gaan we met de airportbus weer richting Barajas Airport. Hier staat als het goed is een huurautootje voor ons klaar waar we mee naar Salamanca rijden.

salamanca_que_enhechiza_6426_570x

 

In Salamanca zullen we 2 nachten logeren in Salamanca Suite studio in het hart van het historische centrum.

Tot slot rijden we naar Toledo. Hier zullen we ook weer aan de rand van het oude centrum verblijven.Ons onderkomen zal dan een heuse hacienda zijn: Hacienda El Arenal

Toledo-Spain

 

4 April Prado.

Gisteren om 17 uur hebben we officieel ons reisseizoen voor 2016 geopend. De reis verliep goed tot de landing. We hebben na de landing zeker een half uur getaxied. Elke keer zagen we een terminal, maar het vliegtuig reed er vrolijk voorbij tot we in een of andere uithoek eindelijk stopten. Jippie eruit dacht iedereen. Nee hoor, ze kregen de deuren niet open. Ook dat heeft weer een half uur geduurd. Zo kan ik ook dat muziekje aanzetten na de landing met de mededeling dat er weer een vliegtuig op tijd geland is. Gelukkig was de koffer er wel snel dus op naar de aeroport express, de snelle bus die ons naar het centrum brengt. Maar ook die is nog maar zo niet gevonden. Maar eindelijk hebben we hem dan en het werkt op zich ideaal. Voor 5 euro word je op de Plaza de Cibeles afgezet. Van daar af is het nog 10-15 minuten lopen naar de Calle de la Montera. Dan nog het appartement vinden en ook dat lukt pas tijdens de tweede ronde door de straat. Wij vinden het appartement keurig netjes maar geen appartement en daar balen we van. Het is gewoon een hotelkamer met een keuken en terras, maar geen zithoek of zo. Dat verwacht je wel van een 4 persoons appartement. Ik mag er niet aan denken hier met 4 mensen te zitten.

Het is half 10 ’s avonds eer we er zijn en Ton heeft geen zin meer in een wandeling. Dus wordt het op bed lezen tot het slaaptijd is. Een makkelijke stoel hebben ze ook niet eens.

De volgende ochtend regent het zoals beloofd. Ik zoek een supermarkt voor broodjes en ontbijt benodigdheden. Die is gelukkig bijna tegenover het appartement. Regen of niet, na het ontbijt popel ik om te gaan. Ton heeft niet zo’n zin met die regen, dus uiteindelijk is het pas half 11 voor we ons bewapend met regenjassen en paraplu, naar buiten wagen. Het doel van vandaag is met dit heerlijke weertje snel beslist: het Museo Nacional del Prado. Nog een flink eindje lopen. Er zijn meer toeristen die denken zoals wij, want er staat een wachtrij. Gelukkig valt de wachttijd mee. Je komt uiteraard niet zomaar binnen. Het lijkt de airport wel, tas door de scanner, wij door de scanner. Dan weer in de rij voor de garderobe. Als we aan de beurt zijn, blijkt de garderobe vol te zijn, wel heb je ooit? Gelukkig zie ik ergens kluisjes, waar we de natte regenjassen en de plu kunnen droppen.

Dan kunnen we eindelijk aan onze tour beginnen. Overweldigend groot is het hier. We dwalen en dwalen van de ene zaal naar de andere. Bewonderen het ene mooie schilderij na het andere van beroemde kunstenaars zoals onze eigen Jeroen Bosch en Rembrandt maar ook Caravaggio en Velazquez. Tussendoor een koffiepauze in de museum-cafetaria, waar ze overigens heerlijke betaalbare koffie schenken. Af en toe werpen we een blik naar buiten. Het regent gestaag door, als het zo verdergaat, halen we de beloofde 24 mm wel.  Als we bekaf richting “appartement” lopen, is het gelukkig even wat droger. Even wat uitrusten en hopelijk straks wat beter weer. We zien al enorm veel restaurantjes en daar hoeven we gelukkig niet ver voor te gaan

Tegen etenstijd hijsen we ons weer in de regenjacks, want ja, het regent nog steeds. We zien al op 2 stappen afstand van onze tijdelijke woning een leuke tapaz bar die ook een goede recentie kreeg op tripadvisor. We lopen eerst nog een rondje over de Gran Via, een van de grootste winkelstraten van Madrid. Dan  gaan we de warmte van het restaurant in en laten ons verwennen. De Sangria smaakt weer goed en de kleine tapaz gerechtjes ook. We smullen er goed van. Na het eten nog maar  een wandeling dan. Nu steken we Gran Via over en lopen we door een andere winkelstraat. Gezellig die winkels open ’s avonds. De regen went schijnbaar ook, want het stoort me minder als vanochtend, maar ik verlang nog steeds naar het zonnetje hoor!

5 april Madrid

Yes de zon schijnt. Wat oogt alles dan toch vriendelijker. Klokslag 9 uur sta ik bij de supermarkt voor de deur voor vers brood en vers sinaasappelsap. Na ons ontbijt trekken we al snel de wandelschoenen aan. De regenkleding wordt diep onder in de koffer weggestopt. We gaan de pleinenroute wandelen uit onze Anwb gids. Hij begint op de Plaza Puerta del Sol, vlakbij New Point Apartments. Ik moet zeggen, we hadden niet centraler kunnen zitten denk ik. Alles is beloopbaar. Oke, puerto de Sol ontleent zijn naam aan de zonnepoort die hier ooit stond. Ik vind het plein niet geweldig dus we blijven er ook niet lang. Het volgende plein is wel statig en indrukwekkend: Plaza Mayor.. Dit middeleeuwse plein is eigenlijk een gesloten rechthoek van 100 x 120 meter met gewelfde toegangspoorten. Er werden voorheen stierengevechten en ruitertoernooien gehouden. Onder de bogen zijn gezellige winkeltjes. Dan doen we een poging in het oude middeleeuwse centrum te komen, wat volgens ons maar gedeeltelijk lukt of zou het echt zo klein zijn? Plaza de la ville is ons volgende mooie historische plein, waar het oude stadhuis gevestigd is. Dan leidt de route naar het koninklijk paleis en de “nieuwe” kathedraal. Een heel fotogeniek stukje madrid. De koning woont hier niet, het wordt alleen gebruikt voor officiele gelegenheden. We gaan niet naar binnen, het is nl zo lekker buiten. Aan hetzelfde plein ligt de Catedral de Santa Maria la Real de la Almudena. Het is ook echt een nieuwe kerk, schijnt pas in 1993 voltooid te zijn. Aan het paleis ligt het volgende plein, meer een parkje: Plaza de Oriente. We pikken ook nog een rondje door de Jardines de Sabatini mee. Ook hier meer mooi zicht op het paleis. De route eindigt op Plaza de Espana. Weer een parkachtig pleintje. Hier gaan we even op een bankje van het zonnetje genieten en van het grote standbeeld van Miguel de Cervantes. Langs de Gran Via lopen we weer terug, onderweg koffie drinken bij een portugees cafeetje. Een pasteis de belem mag hierbij niet ontbreken, een typische portugese lekkernij. Nu zitten we op ons eigen terras in het zonnetje te genieten. Zometeen weer verder op verkenning.

Om half 3 gaan we weer, dit keer de tegenovergestelde richting op. Plaza de Cibeles. Een erg druk plein omringd door prachtige bouwwerken. Dus na een paar fotomomenten maken we snel dat we uit de drukte komen. En dat lukt aardig want bij het volgende plein: Plaza de independencia, lopen we zo Parque del Buen Retiro in. Een enorm, maar ook mooi park. Er bevindt zich een enorm meer (Estabque) in het park waarop druk met bootjes gevaren wordt. En aan de rand een groot monument voor Alfons XII compleet met zuilengalerij en granieten banken. Vroeger diende dit het park voor het vermaak van de Spaanse Koningen. Het bijbehorende paleis is helaas verwoest tijdens een oorlog. Nu vertoeven de Madrilenen en de toeristen er en ook wij copieren dit gedrag en gaan heerlijk in het zonnetje zitten genieten. We zien ook nog 2 kleine paleizen. Het paleis van Velazquez en het Palacio de Cristal, zoals de naam al zegt helemaal van glas, zal wel geen kristal zijn denk ik. In de mooie vijver voor het glazen paleis zwemmen ontzettend veel schilpadjes. Af en toe zie je een stapel schilpadden langs de kant liggen te zonnen. Het is echt een heerlijk goed onderhouden park met vele mooie plekjes.

Vlakbij het appartment, 2 stappen geloof ik, is een McDonalds. En bij McDonalds denk ik met dit weer aan een heerlijk Sunday ijsje. Het blijkt een hele chique verstiging te zijn. Geen plastic stoelen maar leren fauteuils. Een marmeren vloer, prachtige plafonds. We kijken onze ogen uit. Het ijsje eten we buiten op. Dan gaan we even lekker douchen thuis en daarna verder voor de avondronde.

Ronde 3 is niet zo ver. Ik heb even op tripadvisor een goed restaurant in de buurt uitgezocht. En ja, we gaan vreemd vanavond, bij de Italiaan. Een rasechte siciliaan waar we met handen en voeten een leuk gesprek mee hebben, over Sicilie uiteraard. Il Pizzaiolo heet het. We bestellen weer veel te veel vanwege een communicatiefout. Ik wil graag de bruschetta’s en Ton een salade vooraf. Uiteindelijk belandt het alletwee op tafel,wat niet de bedoeling was + voor ieder een hoofdgerecht. Ik laat van alledrie een gedeelte staan. Gelukkig heeft Ton grote honger. Waarom maken we elke vakantie weer diezelfde fout. Wij zijn nog erger als ezels, we blijven ons maar stoten aan die steen.

 

6 april Salamanca

De reis naar Salamanca duurt net zolang als de reis vanaf Eindhoven naar Madrid en is een beproeving voor een huwelijk, die we gelukkig maar net goed doorstaan hebben. Alles verliep gladjes tot we de huurauto hadden en op de snelweg naar Salamanca moesten zien te komen. Natuurlijk had ik een uitdraai van google maps bij me, maar dit mocht niet baten. We reden op gegeven moment regelrecht het centrum van Madrid in en draaien was nergens mogelijk. Zenuwslopend!! Gelukkig kwamen we eindelijk bij een rotonde om rechtsomkeers te maken, maar wat nu? Nergens worden er plaatsnamen aangegeven op een enkele na. Maar daar moeten we juist beslist niet naar toe. Verder wegennummers alleen, erg handig, als ons wegnummer er ook op zou staan. Op gegeven moment zie ik de E30 en er staat achter dat die alle richtingen op gaat. Op hoop van zegen dan maar. Op gegeven moment zien we dan eindelijk de A6 aangegeven, maar die is zowel rechtsaf als rechtdoor. We kiezen zomaar iets en de goden zijn ons eindelijk goed gezind. Yes, we zitten na drie kwartier rondjes door madrid op de goede weg. Het is deels een saaie route, deels erg mooi met vele besneeuwde bergen. Na 2 uurtjes op een uiterst rustige snelweg, komt de volgende beproeving: het warrige centrum van Salamanca met smalle straatjes. Met mijn ipad op schoot loots ik Ton een heel eind het centrum door, maar dan gaat er toch iets mis. Het klopt niet meer. We willen ergens stoppen en ineens zie ik het bordje naar ons hotel,pffff. Nu nog de parkeergarage vinden , dat lukt ook als ik mijn telefoon via 4G laat zoeken. Aparte parkeergarage, kleine plaatsen, dubbel geparkeerd en je moet je sleutel in de auto laten. Geeft me een raar gevoel, maar schijnbaar normaal hier.

Daarna is het hotel snel gevonden. Het is in één woord schitterend. Een prachtig nieuw hotel, van buiten in oude stijl, van binnen luxe design en niet duur hoor. De kamers zijn wel erg klein en het beloofde balkon ontbreekt ook. Ik probeer mijn beklach te doen bij de receptie en ze biedt drie keer haar excuses aan, maar ze heeft ons verzoek over het hoofd gezien en er is geen kamer met balkon meer. Nou ja, beneden is een fantastisch pleintje, dus dan gaan we daar wel zitten mocht het nodig zijn. En op de 5e etage is een dakterras met heerlijke stoelen en een koelkast erbij waar je  voor een klein prijsje je drankje kan pakken. Je moet dit dan zelf even op een briefje schrijven, hoe goed van vertrouwen.

Onze eerste wandeling door Salamanca verrast ons enorm, wat een mooie stad. We zijn op slag alle ellende vergeten. Het is weer zo’n stadje waar je je in de middeleeuwen waant en grotendeels autovrij. Na de korte wandeling belanden we op het pleintje bij het hotel, omgeven door cypressen en bloemen en terrasjes. Mmmm terrasjes…komt dat even goed uit. We zijn aan koffie toe. Ik loop het cafeetje in om te bestellen en Ton zit lekker buiten aan een tafeltje. Ik ben helemaal verbouwereerd door de prijzen hier. Hoor ik dat goed 1,80  voor 2 overheerlijke cappuccino’s en 0,40 cent voor een biertje, 3,90 voor een dagmenu. Dat zijn ook middeleeuwse prijzen. Ton staat ineens naast me en helpt me de cappuccino naar buiten te dragen. Ik wil vervolgens een foto maken, en kan mijn camera nergens vinden. Paniek in de tent. Ik zoek heel mijn tas (type hutkoffer) nogmaals door: niente. Volgens mij had ik hem ook op tafel gezet voor ik koffie ging halen. Ik denk dat Ton hem gewoon daar heeft laten staan, wat nu? Een paar tafeltjes verder hoor ik Belgen en vraag hen of zij mijn camera soms gezien hebben. Wat een geluk, zij hebben gezien dat 2 mannen hem vonden en naar binnen brachten. Dolblij neem ik mijn camera in ontvangst van de bardame.

Na terugkomst moeten we ons nog in de kamer installeren. Fluitje van een cent met onze ervaringen van de afgelopen jaren. Even het reisverhaal bijwerken, foto’s uploaden, appen met de kinderen, bellen naar moeders en voor je het weet is het weer tijd om te eten. Ook hier zijn de meeste restaurants pas laat geopend, maar we vinden er toch een waar we een eenvoudige maaltijd nuttigen. Ook hier weer hele andere prijzen als in Madrid. Bijvoorbeeld Sangria 6 euro in Madrid, hier 1,80. We lopen ook nog wat rondjes door de stad. Het is er gezellig druk met de nadruk op gezellig. Op het mooie Plaza Mayor zitten over het hele plein verdeeld groepjes studenten gewoon op de stenen. Er staat een groepje jongeren in middeleeuwse kledij de mooiste liedjes te zingen. We blijven even luisteren.  Wat leeft deze stad zeg!  Morgen weer verder op ontdekking.

7 april Salamanca

Na een heerlijke nachtrust worden we om 8 uur wakker, mooie tijd. De douche is de meest luxe douche die ik ooit aangetroffen heb in een hotel. Ruim, eenvoudig te bedienen en toch de keus uit de handdouche, de regendouche, de stortdouche en de stralen in je rug. En ook nog lekvrij. Er staat ook een verrassend lekker ontbijt voor ons klaar op de 4e etage. Zeer ruime keus uit allerlei heerlijkheden. Het sinaasappelsap wordt ter plekke voor ons klaargemaakt. Verser kan toch niet. Met de buikjes rond kunnen we rond 10 uur de stad weer in. En het is nog steeds strakblauw, maar ook frisjes in de ochtend, maar dat vinden wij geen probleem. We beginnen de weg al goed te kennen in het compacte historische centrum. We starten vandaag bij de rivier: Rio Tormos. Hier ligt een oeroude Romeinse brug uit de 1e eeuw. Hier lopen we overheen en zien aan alle kanten ooievaars over komen vliegen met takjes in de snavel om terug naar het nest in aanbouw te gaan. Natuurlijk probeer ik het te fotograferen maar zie die snel vliegende objecten maar voor je lens te krijgen. We lopen een stukje langs de rivier en via de volgende brug gaan we weer de stad in. De volgende bezienswaardigheid is de oude Kathedraal, in 1140 werd begonnen met de bouw hiervan. We zien meteen waar die ooievaars allemaal heen vliegen. Het stikt hier van de nesten. Nu moet het lukken een paar plaatjes te schieten.

Zoals in veel grote steden lopen hier ook veel bedelaars rond. Ik moet zeggen dat ik er af en toe niet goed van wordt hoor. Soms geven we een keer wat. Ook aan de oude man die voor ons staat en gebaren maakt alsof hij honger heeft. Ik vis een euromunt uit mijn portomonnee en geef het de man. Nou, wat denk je, mijnheer vindt het niet genoeg en blijft staan zeuren, nu richting Ton, die geen rooie cent op zak heeft. Ik word gewoon een beetje kwaad en maak duidelijk dat hij niet meer krijgt op zijn Nederlands, maar hij begrijpt me echt wel en druipt af.

De “nieuwe” Kathedraal uit de 15 eeuw, is net zo’n architectonisch hoogstandje als zijn oudere broer, alleen heel wat groter. Ze zijn echt prachtig alletwee. We lopen ook langs het schelpenhuis oftewel de Casa de los Conchas, ergens rond 1490 gebouwd en versierd met 350 jacobsschelpen. Nu is er een grote bibliotheek gevestigd.

Uiteindelijk belanden we rond half 12 op ons eigen mooie pleintje want het is de hoogste tijd voor Cappuccino. Daarna doen we weer een behoorlijke ronde en bekijken een klooster, een parkje. Salamanca is een universiteitstijd en in elk straatje kom je wel een of andere faculteit tegen. Daarom lopen er ook heel veel jongeren rond.

We besluiten vandaag in de middag warm te eten. We zoeken een van de honderden restaurantjes uit met een lekker dagmenu. De minestronesoep smaakt inderdaad erg lekker, maar de krokant gebakken kip met frietjes en salade is vreselijk. Ik eet een hap van de kip en hoef echt niet meer. De botten steken er nog aan alle kanten uit en hier en daar vet. De salade oogt ook niet kraakvers en de frietjes zijn slap gebakken. Een fiasco dus. Het toetje is gelukkig weer best lekker. De lokatie was geweldig,maar het eten krijg een dikke 4 van mij. Ook hier worden we weer minstens 3 keer belaagd door bedelaars met ellenlange zielige verhalen die we toch niet kunnen verstaan. De zon is inmiddels ook dermate aan het schijnen, dat we versneld afrekenen en de schaduw inrennen..

Later lopen we nog een rondje door de winkelstraten. Om 17 uur lijkt iedereen hier uit de huizen te komen en te gaan flaneren door de straten. Gezinnetjes,stelletjes,vriendinnengroepen. Ongelooflijk hoe het hier ’s avonds leeft op straat. Om 21 uur maken we een laatste rondje, nu in het donker en alles is supermooi verlicht. Dan moeten we toch ook een keer gezien hebben. Ik ben heel blij dat we Salamanca aan onze stedentrip toegevoegd hebben, hopelijk geldt dat ook voor Toledo morgen.

 

8 April Toledo

We waren vannacht even wakker van een heleboel herrie. Een hevig lallende groep jongeren in het parkje voor het hotel hield ons even uit de slaap dus. Dat hoort ook bij een hotel in het centrum van de stad natuurlijk. We genieten nogmaals van ons heerlijke verwenontbijtje en maken dan aanstalten om uit te checken en te kijken of onze auto nog heelhuids in de parkeergarage staat. Dat blijkt zo te zijn, keurig netjes in orde is alles. Voor 23 euro hebben we 2 dagen geparkeerd gestaan, valt nog mee.

We zijn ook wonderbaarlijk snel de stad uit. De eerste 100 km rijden we over dezelfde weg als toen we uit Madrid kwamen. Vanaf Avila gaan we de snelweg af en komen op een verrassend mooie route door een prachtig berglandschap, beetje kaal met ruige zwerfkeien, langs een groot meer. Dat hadden we niet echt verwacht. Zo vliegen de kilometers voorbij. Al met al is het een tocht van 240 km. Bij Toledo moet het heel eenvoudig zijn, als we die N403 maar blijven volgen. Natuurlijk, die bordjes verdwijnen weer spoorslags en ik zet mijn telefoon maar weer op gps. We zien het hotel nu, maar weten niet waar we de auto moeten laten. We parkeren maar ergens anders en lopen er heen om in te checken. Zodra ik door de poort kom, word ik helemaal enthousiast, wat een geweldig hotel. We zitten gewoon in een oud kasteel met een prachtige tuin, overal gezellig hoekjes met zitjes. Na het inchecken lopen we naar de kamer en het lijkt wel een museum waar je in loopt, niet normaal. Ik open de dikke houten deur van onze kamer en kom in een halletje met weer 3 dikke deuren: een naar een soort koninklijke slaapkamer met een enorm breed bed. De tweede naar de badkamer en de derde naar een kleine woonkamer met donker hout en roze accenten. Zou ik zelf nooit kiezen, maar hier past het wel in dit sfeertje. Voorts leidt er een deur naar een groot balkon met heerlijke rieten stoelen met dikke kussens, uitizicht op de mooie hotel tuin en het historisch centrum. Wat wil je nog meer? Je wilt bijna niet meer de stad in, zo mooi het hier is.

Toch doen we dat natuurlijk wel. De binnenstad ligt een stuk hoger en het is één grote klimpartij. Er schijnt een roltrap naast het hotel te zijn, maar die missen wij uiteraard weer. De eerste indruk van het centrum is dat het geen Salamanca is. Totaal anders. Een wirwar van kleine steegjes en als je denkt naar het oosten te lopen, loop je naar het westen. Wel heel veel gezellige kleine winkeltjes. We eten op een leuk pleintje en het smaakt vandaag uitermate goed. Salade met zalm als voorgerecht en vegetarische paella. Het weertje is heerlijk, dus we eten fijn buiten op het terras. Dan lopen we weer wat verder naar het Alcazar, een enorm stenen fort, gelegen op het hoogste punt van de stad. Het gaat niet om het officiele gebouw, dat is verscheidene keren verwoest. Het is wel in dezelfde versie nagebouwd. We drinken nog ergens koffie en doen dan een poging de roltrappen terug te vinden. Dat valt niet mee. Onderweg zien we diverse mensen over de stadsplattegrondjes gebogen staan. We zijn niet de enige die niet uit de wirwar van kleine straatjes komen, maar onder leiding van Ton, ja ja, vinden we de roltrap naar beneden. Wat zeg ik? Roltrap? Het zijn er maar liefst 6 achter elkaar. (Hebben wij dit op de heenweg allemaal geklauterd) En hoe fijn, ze komen vlak voor het hotel uit.

Nu zitten we even te relaxen op ons balkon. Wie weet misschien nog een kleine wandeling straks, als onze voeten nog willen tenminste.

Ondanks de gemene blaar op mijn kleine teen,waar zelfs geen compeed blarenpleister tegen opgewassen is, maken we toch nog een kleine wandeling. Maar we blijven wel zoveel mogelijk plat lopen, alhoewel dat haast onmogelijk is hier. Tegenover het hotel is een klein parkje waar je mooi op de stadsmuur met kantelen uitkijkt. Daar bloeien pergola’s vol met blauwe regen al uitbundig.We vinden ook een prachtig oude stadspoort, van de foto bij dit verhaal. Echt veel verder komen we niet, want het gaat al snel weer steil omhoog. Dat is weer goed voor morgen.

9 April Toledo

We hebben uitstekend geslapen vannacht. Ik slaap hier 1 tot 1,5 uur langer als thuis. Het ontbijt is ook in een sfeervolle kasteelzaal en er is weer ruime keuze. Dat is voor mij dus echt vakantie, als er ergens een heerlijk ontbijtje klaarstaat. Daarna gaan we nog even balkonzitten. Ton tenminste, ik vind het nog te fris. En dan gaan we naar de roltrappen die ons naar het centrum brengen. De weg lijkt nu heel eenvoudig, ik snap niet dat we dat gisteren niet konden vinden.  We lopen recht op de Kathedraal af, ons eerste doel. De kaartjes kosten 8 euro, maar het is beslist de moeite waard, want ik heb zelden meer pracht en praal bij elkaar gezien als hier. Je mond valt open hier. Rome verbleekt er bijna bij. Het blijkt ook een van de belangrijkste kerken van Spanje te zijn. Normaal ben ik meestal nogal snel klaar in een kerk, maar hier lopen we 1,5 tot 2 uur rond. We hebben er ook een audiotour bij, maar dat kan ik echt allemaal niet onthouden, zoveel info en namen. Daarna drinken we koffie op de derde Plaza Mayor van deze vakantie, ook de kleinste en minst indrukwekkende, maar desalniettemin een heerlijk plekje. De koffie is wel gelijk drie keer zo duur als op ons pleintje in Salamanca en minder lekker vind ik. Mijn blaar is nog best wel aanwezig en naar intern beraad, besluiten we lekker op ons balkon te gaan zitten. Drankje erbij, lekkernijtje erbij. Ook heerlijk.

Rond drie uur gaan we voor een verlate lunch of een vervroegd diner,hoe je het ook noemen wilt, een paar honderd meter verder, een heerlijk terrasje bij Virgen de la Estrella. Het zit er behoorlijk vol. Ik bestel de Spaanse Omelette en Ton een vleesgerecht. We nemen samen een heerlijk carameltoetje en 1 liter Sangria. Vrolijk van de alcohol lopen we richting hotel.

’s Avonds nog een laatste keer met de roltrappen naar boven en een nieuw pittoresk stukje stad ontdekt. Met gezellige winkestraatjes. Af en toe uitzicht op het groene achterland en de kronkelende Taag. Dan nog een laatste terrasje. Als we terug bij het hotel komen, is er van alles gaande. Een chique feest in de tuin, bruiloft? Met live muziek, en niet zo zacht ook. Ik hoop niet dat het al te laat wordt, maar dat zal wel niet, want het is veel te fris voor al die dames met blote jurkjes in de tuin.

10 april : terug naar huis

Gelukkig houdt de muziek om 21 uur op. Dan gaan ze dineren, dan hebben we geen last meer van het kattengejank.  We slapen weer voortreffelijk en genieten nog een laatste keer van een champagneontbijt. Schijnbaar een speciaal ontbijt op zondag. Voor ons geen champagne om 9 uur ’s morgens. Nu is het wachten begonnen. Zometeen rijden we richting Madrid.

Ons historisch stedentripje was een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar. Wie weet volgend jaar weer!

13 gedachten over “Historisch Spanje 2016

 1. Margaret

  Hoi Ine en Ton. Wat een reis weer met Ryanair!
  Wat jammer van het weer, hopelijk wordt dat snel beter.
  Maar goed dat er ook mooie musea zijn.
  Voor vanavond smakelijk eten in een gezellig restaurantje.
  En voor de rest van de week nog een mooie vakantie met hopelijk wat zon!

  Reageren
 2. ine Bericht auteur

  Als ik het weerbericht mag geloven,is het morgen al lekker weer. Een dag is nog wel te doen zo.

  Reageren
 3. Marianne

  HA Ine,
  Lees over de “geweldige”reis er naar toe,goed begin is het halve werk!
  De reactie hier over de regendagen:”Het Prado is heel groot”!En laten jullie dat nu
  ook gedacht hebben!(hum) Hopelijk nu een verbetering op komst!
  Groepjes

  Reageren
 4. Jurri

  Hallo Ine en Ton,

  Zoals altijd, weer erg leuk om vanachter de pc een beetje mee te reizen.
  Jullie zien en beleven weer een hoop, en wat betreft die ezel en de steen………….
  Wel opvallend dat het altijd hele lekkere stenen zijn 🙂
  Geniet ervan!!

  Reageren
 5. Marianne

  Nou dat was me de dag overdag weer wel! Paniek paniek?Nu maar hopen dat er zich niets vervelends meer
  voordoet! Het weer is wel opgeknapt dat is alvast iets!Ja ik had al in onze krant gelezen dat Salamanca
  erg de moeite waard was ,dus geniet er maar goed van in alle opzichten!
  Gegroet!

  Reageren
 6. ine Bericht auteur

  Het was zeer zeker de moeite waard Marianne, beetje problemen om er te komen, maar dat ben je snel vergeten als je zoveel moois ziet

  Reageren
 7. Marianne

  Bij het plaatsen van deze reactie:ga er vanuit dat jullie heelhuids in Eindhoven gearriveerd zijn!
  Lees dat het een groot succes was,dat is” slecht” voor mij want dan word ik alleen maar
  nieuwsgieriger en wakkert de reiszin aan!
  Nu wachten op de foto’s,maar leuk dat jullie het zo mooi vonden!
  groet Marianne

  Reageren
 8. ine Bericht auteur

  We zijn inderdaad weer probleemloos thuis gekomen. Airport werd goed aangegeven dit keer dus de rit ging ook in een keer goed. Ik ga uiterlijk morgen aan de slag met de foto’s. Vandaag eerst wassen,sporten,boodschappen etc
  Groet Ine

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.