2020 Lichtenvoorde

september 2020

2020 Residence Lichtenvoorde

Op vrijdag 18 september komen we na een korte rit van 1,5 uur aan op Residentie Lichtenvoorde. Eerste indruk: een zeer net parkje en een prachtig plekje aan het water met uitzicht op de bebossing en landelijke omgeving erachter. Het huisje is klein, maar prima. Wel erg heet. Als we binnenkomen wijst de thermostaat 29,5 graad aan. Dat is wel erg benauwd. We gooien gelijk alles open. De slaapkamers zijn gelukkig aan de andere kant en daardoor verrassend koel. We hebben een luxe badkamer met toilet en ruime douche, nog een apart toilet extra. De slaapkamers zijn klein, het past allemaal maar net. Het terras en de tuin zijn echter heel groot en met de weersvoorspellingen van de komende week, is dat heerlijk.

Residence Lichtenvoorde
Ons heerlijke terras aan het water

Het restaurant bij het parkje, Skik, is al volgeboekt voor vanavond en we besluiten: BijLeo.nl te laten komen. Ze bezorgen patat aan het huisje, een paar snackjes erbij en de buikjes zijn weer gevuld.

De mannen gooien uiteraard meteen hun hengels uit en dat valt reuze mee. Ze vangen beiden volop vis en zijn ook zeer tevreden.

Zaterdag 19-09 omgeving Groenlo 

Vanochtend gaan Anita en ik eerst naar de Jumbo. Vanavond gaan we bakplaten dus we halen van alles in huis voor een heerlijke maaltijd. Anita en Riny moeten daarna de huurfietsen halen en als ze terug zijn kunnen we op pad. De route gaat naar Groenlo, niet te ver op dag 1. We komen helaas voor geen meter vooruit. Anita heeft een zeer slechte fiets gekregen, het is gewoon onmogelijk hier op te rijden.

We komen aan bij een pittoresk plekje. Anita en Riny besluiten echter terug te gaan om de huurfiets te ruilen. Wij bekijken het plekje: Herberg Erve Kots. Er is een openlucht museumpje over het vroegere leven in de Achterhoek , aan de overkant van de weg is een kaasboerderij en er is een heerlijk buitenterras. Aangezien het inmiddels 13 uur is, besluiten Ton en ik te lunchen hier. Tijdens de lunch moeten we ons flink verweren tegen de agressieve wespen. Wat doen die hier nog, de wespentijd is toch voorbij? Zijn zeker ook in de war door het zomerse weer.


We vervolgen de mooie afwisselende route rond Groenlo en na dik 40 km komen we weer bij het parkje aan. ‘s Avonds lekker buiten vlees grillen op de bakplaat in de gezellige tuin. Als de zon ondergaat, wordt het fris en moeten we helaas naar binnen.

Erve Kots

Zondag 20-09 Berenschotse watermolen

Anita en Riny hebben de fietsen teruggebracht en nieuwe, wel goede fietsen, gehuurd in het dorp. Nog goedkoper ook. Dus we kunnen weer met zijn 4en op pad.

Vandaag een flinke fietstocht gemaakt naar Berenschots watermolen. Ik heb een knooppuntroute gemaakt en bij ons gaan die zelden over zandpaadjes, hier regelmatig. Meestal zijn dat hele leuke paadjes die goed berijdbaar zijn, soms heb je stukjes met rul zand wat ik niet fijn vind, beetje eng. “Niet remmen, maar doorfietsen” roept Ton achter me. We stoppen in het kleine dorpje Bredevoort. Een historisch vestingstadje. We maken een wandeling en het is een grappig dorpje, druk bezocht op zondag.

Bredevoort

Om 13 uur komen we dan aan bij ons einddoel van vandaag, de watermolen. Een idyllisch plekje voor de lunch. Binnen is de lunchbar, daar kun je nemen wat je lekker vindt van een buffet, je geeft je tafelnummer op en als je verzadigd bent, reken je af.

De broodjes smaken prima en voldaan fietsen we nog 25 km terug naar het huisje. ‘s avonds maken we de restjes van gisteren op, aangevuld met een paar salades en vlees. Ook dat smaakt weer heerlijk.

Maandag 21-9 Ruurlo

Het is nog steeds hoogzomer en dat is zo heerlijk. ‘s Morgens met het zonnetje wakker worden, heel de dag buiten, wat boffen we toch.

Vandaag fietsen we richting Ruurlo. Helaas raken we een dorpje verder al van de route af en we besluiten dan maar rechtstreeks naar Ruurlo te fietsen. Een stuk korter, maar in mijn ogen minder mooi want het is een saaie lange weg, waar ook auto’s passeren. We komen Ruurlo binnen met aan onze linkerhand het kasteel, daar komen we o.a. voor dus we fietsen er meteen naar toe. Het is een prachtig kasteel uit 1326 en daarna uiteraard meerdere keren gerestaureerd. Nu doet het dienst als museum. We kunnen het alleen aan de buitenkant bekijken vandaag. 

Kasteel Ruurlo

Ruurlo is minder interessant als we verwacht hadden. We hoopten op een gezellig dorpje maar het is in onze ogen behoorlijk inspiratieloos. Gelukkig is er wel een gezellig terras. We moeten lang wachten en als ik om de menukaarten vraag, krijg ik een niet vriendelijk antwoord. Gelukkig is de cappuccino overheerlijk.

Ondertussen plannen we de toeristische terugweg, die is langer maar supermooi met vele gezellige kronkelende fietspaadjes. Bos,weiden en slootjes wisselen elkaar af. Ook zijn er regelmatig kleurrijke dahliavelden vol bloeiende bloemen te bewonderen. Vanavond eten we bij Skik en Zo in het park. Het smaakt goed, maar de bijgerechten zijn minimaal voor 4 personen.

Dinsdag 22-9 Borculo

Op deze alweer zonovergoten dag maken we een fietstocht naar het dorpje Borculo.

Dit is heel wat leuker als Ruurlo, echt schilderachtig. Dit komt ook vooral door het vele water met ophaalbruggetjes en watermolens. Het is een weelderig groene omgeving.


We vinden na onze rondwandeling een heerlijk terras aan het water om een broodje te eten. De alternatieve terugtocht die ik plan, mislukt weer, google pikt hem niet op,en we moeten via dezelfde weg terug, niet erg maar wel jammer. Het bereik is hier soms erg slecht.

Borculo

We bestellen vanavond een maaltijd via thuisbezorgd.nl. We vinden het hier zo’n fijn plekje, dat we geen van 4en behoefte hebben aan een restaurant deze vakantie.

Woensdag 23-9 shoppen en de Leemputten

Anita en ik vinden dat we wel een winkelochtend verdiend hebben. De mannen vissen al de hele week een uur of 6 per dag, dus wij kunnen er wel even tussenuit. We fietsen om 9.45 naar Lichtenvoorde en de eerste de beste winkel is al helemaal naar onze gading. Er wordt flink gepast, gekeurd en beide slagen we voor een mooi najaars setje in de nieuwste modekleuren. Tevreden fietsen we weer naar huis, bepakt en bezakt.

‘s Middags fietsen we naar de Leemputten. Het is weer een prachtige route. Daarna een wandeling door het natuurgebied. Het gebied is ontstaan door leemafgravingen die begonnen in 1895. Er liep zelfs een trammetje vanaf de putten naar de steenfabriek in Groenlo.

Onder een grote paddestoel

In 1975 werden de leemputten teruggeven aan de natuur en de met water gevulde putten, zijn nu mooie bosmeren waar dus onze wandeling doorheen loopt. Naast het natuurgebied is een grote open vlakte waar een hele reigerkolonie zit, prachtige witte reigers, maar ook de bekende zilverreigers. We zien er werkelijk tientallen. Enkele kilometers verder, net over de grens ligt het Zwilbrocker Venn. Hier komen elk jaar enorm veel flamingo’s, lijkt ons ook super om te zien. Maar bij navraag in het cafe, blijkt dat ze sinds juni verdwenen zijn, We zijn te laat in het jaar voor de mooie roze vogels.

Bij eetcafe Haak en Hoek zitten we nog een uurtje op het terras in de schaduwrijke tuin. Daarna fietsen we weer naar ons eigen parkje. Het weer is aan het veranderen. We zien voor het eerst deze week weer wolken.

Donderdag 24-9 Zutphen

Het weer is inderdaad veranderd. Zeker 5 graden koeler en harde wind. Dan hebben we nog geluk dat het (nog) niet regent. Het is in ieder geval geen fietsweer. We besluiten dan maar naar een leuk stadje te rijden en Zutphen wint, vanwege dat het door vele mensen aangeraden werd.

Zutphen is verrassend mooi. We halen een wandelroute bij de VVV en bombarderen Riny tot gids.

We starten op de Houtmarkt en zien onderweg prachtige pandjes, gezellige knusse hofjes, een indrukwekkende stadspoort en smalle steegjes. Op het gezellige Bornhof drinken we koffie met iets erbij. Dan is het schrikken, Ton kukelt met stoel en al achterover. Hij weet zich nog net te redden van een val. Wat blijkt, zijn stoel staat op een put met een rooster waar de stoelpoten gewoon doorheen zakken. Niet handig om hier een tafeltje neer te zetten. Na 1,5 uur lopen en gebouwen etc bekijken, moeten we de route iets inkorten om nog op tijd bij de auto terug te zijn. Zutphen is in ieder geval een aanrader.

Het was vandaag fris en winderig maar ook zonnig en regenvrij.
Vanavond eten we nog een keer bij Skik&Zo. Het smaakt heerlijk. We eten weer eens teveel.
Het was een heerlijke week.
Residence Lichtenvoorde is een aanrader. Een rustig prachtig aangelegd en goed onderhouden parkje. De huisjes worden erg heet in de zomer, dus boek er een met airco.(kosten 5 euro per dag)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.