2022- Villapark IJsselmeer

april 2022

In het voorjaar blijven we nog 1 weekje in Nederland. Heel graag willen we het gebied verkennen rond het IJsselmeer en gezellige plaatsjes zoals Medemblik, Enkhuizen, Hoorn. Alles is op fietsafstand vanaf dit waterrijke villapark. En ook aan Ton is gedacht, een huisjes met vissteiger. Goed vooruitzicht weer.

29 April Europarcs IJsselmeer

Het is weer eens zover, wij gaan in Nederland op vakantie en prompt gaat de temperatuur 10 graden omlaag en uit het niets, steekt er een stevige noordoosten wind op. Ik krijg een sterke déjà-vue (vorig jaar Burg Haamstede).

We besluiten stoer te zijn en onderweg zelfs nog een bescheiden fietstochtje te gaan maken bij een temperatuur van 11 graden. Het lijkt me zo leuk om een keer langs de Zaanse Schans te fietsen. Als rasechte Hollander is het eigenlijk een schandaal dat je dat na 64 jaar pas voor de eerste keer ziet. Wat superschattig is het. Gezellig druk, maar gelukkig geen hordes Aziaten. Wel heel veel buitenlanders. We lopen eerst een rondje door het pittoreske dorpje, maar zien dan dat de fietsroute er ook dwars doorheen loopt. Dan pakken we de fietsen maar. De route loopt naar Wormerveer en via de overkant van de Zaan rijden we terug. Dat is ook een heel leuk straatje met van die leuke typische Zaanse huisjes, alleen hier is geen toerist te zien.

zaanse schans

We drinken koffie bij Wolfsend. Vlak voor de brug. Daarna maken we nog een rondje door recreatiegebied Jagersveld. 

De route was niet overal even leuk, onderweg ook veel industrie langs de rivier de Zaan en dat geeft een rommelige indruk. Maar de Zaanse Schans is zonder meer de moeite waard.

Zaanse schans

Even na 3 uur komen we aan bij Europarcs. We hebben een restyled bungalow. Een hele ruime, nieuw ingerichte woonkamer, nieuwe toilet en badkamer. Maar aan de buitenkant kun je zien dat het een ouder huis is. Een verfje op de voordeur zou niet verkeerd zijn. Jammer dat ze daar dan geen aandacht voor hebben gehad.

Ton is helemaal happy met zijn visstek, dus dat valt ook weer mee.

Europarcs IJsselmeer

Het handige hier is ook, dat er van alles te reserveren, bestellen en te betalen is via QR code. De broodjes, afhaalmaaltijden,bootjes huren. Lekker in het huisje op de bank regelen en op de afgesproken tijd ophalen.

We besluiten het onszelf ook makkelijk te maken en voor vanavond patat te bestellen.

Het is erg handig, maar ze zijn hier een beetje te fanatiek aan het bakken geweest, ze waren zo hard gebakken dat ik er nog geen vork doorheen geprikt kreeg. 

We maken nog een avondwandelingetje en dan is het weer mooi geweest voor vandaag.

30 April Enkhuizen

Na een heerlijk zelf bereid ontbijtje met alles erop en eraan, fiets ik rond 10 uur naar het dorpje Medemblik dat op 2 km afstand ligt. Dat oogt wel heel gezellig, haventjes met talloze bootjes, een kasteel zelfs en een gezellig winkelstraatje met ook de nodige restaurants en terrasjes. Ik doe boodschappen bij de buurtsuper en op de terugweg vallen er een paar druppels, nee toch?

Onderweg fiets ik door zwermen muggen heen, nog nooit zoveel muggen gezien. Zullen we deze vakantie zonder steken overleven, ik vrees van niet.

We besluiten vandaag naar Enkhuizen te fietsen. Ondanks dat het maar 11 graden is en gevoelstemperatuur 7. Wat stoer hè? De route is prachtig over de dijk, langs het IJsselmeer, geheel autovrij. Maar dat we de halve weg in de regen rijden is heel wat minder. Gelukkig zijn we goed gekleed en hebben we weinig last van de kou. Ook hier af en toe zwermen met muggen. Nou snap ik waarom die tegenliggers net mondkapjes op hadden! Ik zei nog tegen Ton: wat denken die op de fiets op te lopen?,maar nu is het duidelijk. Enkhuizen in de regen zet een domper op het historische stadje. We lopen van etalage naar etalage tot we een leuk restaurantje zien. De broodjes smaken prima en wij komen ook weer bij van de niet bepaald zomerse tocht. We rijden binnendoor terug. Ik verwacht een saaiere route door de weilanden, maar tot onze verbazing fietsen we van natuurgebied naar natuurgebied en de eerste helft weer geheel autovrij. Het is een prachtige route. Rond 3 uur zijn we thuis en het weer is ook opgeklaard. 

Rond half 6 lopen we naar het strandje bij het IJsselmeer. Heerlijk even uitwaaien. Hier is ook strandpaviljoen De Zoete Zee, alwaar we een hapje eten. Ik zit na het broodje van vanmiddag zo vol, zodat ik alleen een soepje neem. Ton kiest de Carpaccio-salade. De bediening is erg aardig en het eten smaakt prima. 

Strand IJsselmeer

1 mei Den Oever

Het ziet er vandaag al een stuk vriendelijker uit als gisteren. Minder wind en zonniger. De broodjes zijn er niet om half 9, een vergissing van een receptiemedewerker, ze komen pas om 9 uur vandaag. Om 9 uur zitten er allerlei mensen buiten te wachten bij de receptie, nog steeds geen broodjes. Na 10 minuten wachten komen ze dan eindelijk. We hebben honger.

We fietsen vandaag naar het Noorden, richting Afsluitdijk, helemaal langs het IJsselmeer. We beginnen met een sightseeing door Medemblik. Medemblik heeft een heus kasteel, Radboud genaamd, uit 1288. Hier stoppen we dus even. 

Kasteel Radboud

Het is een drukte van belang aan het IJsselmeer met watersporters, een soort regatta vindt hier plaats. Via de winkelstraat en het stadhuis komen we op de weg naar Den Oever. Helaas, geen fietspad langs het meer, maar achter de dijk. Dat betekent een lange rechte weg, een beetje saai. De leuke dingen onderweg zijn een paar overgebleven tulpenvelden in de mooiste kleuren. Een paar meertjes waar veel vogels vertoeven en wat ook een beschermd vogelbroedgebied is en een aantal kilometers gaat de route door het Robbenoordbos, een mooi groen bos waar we aan alle kanten het gezang van vogels horen. De rest van de route is wat mij betreft te saai. In Den Oever drinken we koffie in de haven en we fietsen nog een rondje door het stadje, maar daar is ook weinig activiteit vandaag. Dus dan maar terug naar Medemblik. 

Het is zonnig als we weer bij het huisje zijn en we gaan lekker op het terras zitten.

We eten vanavond in Medemblik bij Eetcafé de Kwikkel. 

Daar is het erg gezellig, binnen vol en buiten op het terras vol. Het eten smaakt ook heerlijk. Daarna nog een rondje Medemblik waar het ook gezellig druk is. En weer is er een dagje vakantie voorbij.

2 mei bezoek

Vandaag komen Anita en Riny op bezoek. Het is een zonovergoten dag dus dat komt wel goed. Om 8 uur zit ik al op de fiets om naar het bakkertje te gaan. Het water loopt je in de mond daar. We ontbijten bescheiden, want de aardbeienvlaaitjes staan in de koelkast. Om 11 uur arriveren ze. Na de koffie met dat heerlijke vlaatje gaan we wandelen in natuurgebied de Vooroever aan het IJsselmeer. 


Dan is het alweer tijd voor de lunch en ook de broodjes van bakker Raats zijn overheerlijk. 

Dan gaan we een stadswandeling doen door Medemblik. We kiezen de historische waterroute. Van de Pekelharinghaven lopen we naar Kasteel Radboud.


Stukje langs het IJsselmeer en via het Emmapark rond de Westerhaven. Tussendoor een terrasje bij Koekenbier en nog even door de winkelstraat. Riny en Ton maken het rondje af, Anita en ik duiken een leuke kledingwinkel in. 

Voor we het weten is de dag alweer om en gaan ze alweer richting Eindhoven.

Het was erg gezellig en prachtig weer.

3 mei Schagen en Anna Pauwlona

Het weer is een deceptie na gisteren. Een dik grijs wolkendek waar af en toe ook nog regen uitvalt en de temperatuur is al niet veel beter. Ik blijf gelukkig droog als ik naar het bakkertje fiets. We besluiten vandaag de fiets in de schuur te laten en de auto te pakken. Onze eerste bestemming is Schagen. Op de foto’s een mooi historisch dorpje. In het echt vind ik het iets minder historisch. Het is wel gezellig, maar ik had wat meer mooie pandjes verwacht. We vermaken ons toch wel met de vele winkeltjes en vinden een heel gezellig koffiehuisje : koffiehuis Dikke genaamd met lekkere koffie en overheerlijk eigengemaakt gebak. 

Poldertuinen van Anna Pauwlona

Dan rijden we naar Anna Pauwlona, een kwartiertje verderop. Hiervan heb ik gelezen dat er poldertuinen zijn, een vrij toegankelijk park met prachtige voorjaarsbloeiers. Dat is een  aangename verrassing. Veel groter en mooier als we verwachten. Schitterend die prachtige gekleurde tulpen bij elkaar in alle soorten en maten. We zijn wel even zoet om al dat moois te aanschouwen. Zo komt het toch nog goed met deze grijze dag. Zelfs het zonnetje laat zich weer regelmatig zien, maar koud blijft het.

We eten vanavond bij Locals. Er is veel dicht op dinsdag, dus we hebben geen onbeperkte keus. Maar “Locals” was een top keuze. Heel erg gezellig en sfeervol, leuk personeel met tijd voor een praatje en lekker eten. Dus helemaal voldaan fietsen we door de winterse kou naar ons huisje.

4 mei Hoorn

Ik word pas om 8 uur wakker vandaag, dat is voor mij uitslapen. Het zonnetje schijnt gelukkig weer volop. Misschien kunnen we dan eens naar Hoorn fietsen. Een tocht van wel 50 km, dus mooi weer is dan wel gewenst.

Het is heerlijk fietsweer en we hebben na 2 dagen pauze weer goede fietsbenen dus we gaan als een speer.

Hoorn, historische haven

Het is ook een prachtige route door de mooie natuur met veel water, bloeiende bloemen, typisch noord-Hollandse dorpjes en genietend van dit alles zijn we binnen de kortste keren in Hoorn. Dit is echt een heel leuk stadje. Je proeft de historie hier. Het wordt ook wel de stad van de Gouden Eeuw genoemd, toen was dit stadje zeer welvarend. Het ligt aan het water en op de handelsroute van de verenigde Oost-Indische compagnie. Dat zie je ook terug in de prachtige pandjes en de historische haven.


Wel opvallend is het dat al die pandjes behoorlijk scheef staan, alsof ze elk moment om kunnen klappen. We zijn hier wel even zoet om alles te bekijken. Dan nog een terrasje uiteraard en het wordt weer tijd om terug te fietsen. De laatste verrassing is het dorpje Twisk waar we doorheen fietsen. Nou beter gezegd hobbelen, want met die keitjes,kun je het geen fietsen meer noemen. Maar het is toch een beauty. Hier wil ik eigenlijk nog wel een keer heen en laat ik nu nog een route hebben die door dit dorpje heen gaat. Aan het eind van het dorpje is een stationnetje en daar staat toevallig de stoomtrein, die bijna vertrekt, leuk meegenomen.

Het was een mooie dag. Ik heb zelfs nog energie om weer even terug te fietsen naar het dorp om wat boodschappen te doen. Wie weet wat het morgen weer voor weer is, dus ik fiets ook nog terug langs het IJsselmeer en geniet van het mooie uitzicht.

5-5 Enkhuizen in de herhaling

Vandaag alweer de laatste dag. De temperatuur is wat beter vandaag. Spaarzaam zonnig. We besluiten de fietsroute van zaterdag in omgekeerde richting te gaan maken. Het is toch weer 50 km. Ton is na 4 kilometer al een streepje kwijt, dat betekent dat zijn fiets zich niet maximaal opgeladen heeft. Dat doet zijn fiets wel vaker, ik controleer altijd even, Ton dus niet. Dat betekent dat hij het of net wel of net niet gaat halen. Voor de zekerheid gaat hij maar op de eco stand rijden. Het eerste stuk is redelijk saai, het tweede stuk erg mooi. 

oude vissershuisjes

Enkhuizen is ook super gezellig, nu zien we het stadje pas goed. Ook weer mooie pandjes, grachtjes , gezellige kleine straatjes. Niet zo mooi als Hoorn, maar een goede tweede plaats. Er zijn allerlei activiteiten en muziek vanwege Bevrijdingsdag.

Traditioneel als we zijn, nemen we hetzelfde terrasje voor de lunch, alleen zitten we nu lekker buiten en dat is ook al heel anders. We hebben voor de verandering honger en het smaakt prima. 

Daarna fietsen we langs het IJsselmeer over de dijk de lange weg terug naar Medemblik. Af en toe weer door zwermen insecten. Ze steken gelukkig niet, maar prettig is anders. Ik heb dit nog nooit zo meegemaakt als hier. 

In het huisje kunnen we ook een keer gebruik maken van het terras. Voor de tweede keer deze week. Ik moet nog wel een dik vest aan trouwens. 

We eten op het park. Het gaat er allemaal een beetje amateuristisch aan toe. Ze zijn aardig, maar daar heb je het ook mee gehad. Eerst krijgen we drinken en het duurt een hele tijd voordat ze bedenkt dat we misschien ook nog willen eten. Dat lijkt me wel in een restaurant. 

Na het eten is de zon dan echt doorgebroken en de temperatuur dusdanig gestegen dat we zonder vest op het terras kunnen. Heel fijn dat we dat op onze laatste avond nog meepikken.

6-5 Volendam en Marken

Het is zo’n heerlijk weer op onze terugreis, dat we besluiten nog een fietstocht te maken. We ontbijten op ons gemak. Pakken is voortaan in een vloek en een zucht gebeurd en rond half 10 zijn we klaar voor de start. We parkeren de auto gratis op de Singelweg in Edam, ideaal voor fietsers. We zitten meteen aan de knooppuntenroute en 10 minuten later fietsen we op de dijk in Volendam.

Volendam

Het is nu nog lekker rustig. We fietsen met een behoorlijk tegenwindje richting Monnickendam. Wat een schattig dorpje. Hier maken we een kleine wandeling.

Monnickendam


Dan gaan we weer verder richting Marken. Deze weg gaat dwars door het Markermeer. Prachtig met dit weer.

De weg naar Marken

Aan twee kanten water en dan kom je aan in het snoeperige Marken. Wat een plaatje van een dorp.

Marken
Marken


Ook hier maken we natuurlijk een ommetje en we eten een lekker ijsje. Vanaf Marken nemen we de boot weer naar Volendam. Hier is het nu knetterdruk. Het eerste stuk fietsen is onmogelijk. Na het centrum rijden we weer naar Edam. Ook l een mooi historisch stadje. Vlak voor de auto, zien we gelukkig nog een terrasje, waar we wat kunnen drinken en een broodje eten. 

Dit was het einde van onze Noord-Hollandse vakantie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.