Waterstaete Ossenzijl

september 2022

16-9 Op naar Noord Nederland

Vandaag gaan we voor onze start van de vakantie op bezoek bij nichtje Amanda en haar vriend Cors. Zij wonen een heel eind de kant op waar wij heen moeten, dus een leuke combi. Zij hebben een heerlijke lunch voor ons gemaakt en voor we het weten is het alweer tijd om te gaan. De 3 uur zijn omgevlogen. Leuk om te zien waar zij wonen.

Na een uurtje autorijden komen we aan bij ons park. Alle huisjes liggen aan het water en hebben een grote boot. Ook binnen groot en luxe ingericht. Helemaal prima, alleen….dat weer!! We zijn weer eens in Nederland op vakantie. Het stormt gewoon, zeer onbestendig, af en toe buien. En oh ja, ook nog heel fris.

Wij hebben geen geluk met Nederlandse vakanties.

Die boot is ook nog een heel dingetje. We moeten iets scannen en dan een hele controlelijst invullen, daarna nog van alles beloven wat betreft snelheid etc. Het formulier is verzonden. Vervolgens moet Ton naar de botenuitleg, lachen. Om half 6 krijgt hij live instructie. Vervolgens kunnen we daarna de sleutel halen bij de receptie.

De eerste avond bestellen we wat snacks aan de bungalow. We nuttigen de ongezonde kost bij Anita en Riny. Het smaakt toch erg goed.

Daarna zien de mannen dat het droog is en de overbuurman zijn hengel uitgooit. Ze zijn niet meer te houden en verdwijnen naar buiten alwaar Riny zijn eerste vis vangt.

Anita en ik “tafelen” nog wat na. 

17-08-2022 wandelen, varen en veel regen

Heerlijk geslapen vannacht, maar om  7.30 is het op. Ik ga eruit.

Het is droog, een mooie roze lucht. Ik maak een lekker ontbijtje, de broodjes worden bezorgd en rond half 9 komt Ton ook uit zijn bed gerold en kunnen we ons ontbijt nuttigen. 

De temperatuur is bijna winters, 10 graden.

Anita en ik doen boodschappen in Oldemarkt. 

Ik vrees dat ik deze week weinig spannends te vertellen ga hebben. Ik heb ook geen idee wat we moeten gaan doen met dit weer.

Om 12 uur trekken we toch maar de wandelschoenen aan om een wandeling te maken door de weerribben. Onderweg krijgen we een fikse bui maar ook veel zon. Als je de pas er in zet, valt de kou ook reuze mee. 

De wandeling eindigt bij het bezoekerscentrum en daar drinken we ook koffie met appeltaart als lunch.

We zien onderweg regelmatig bootjes varen van het park en krijgen ook wel zin in een tochtje. Het wordt een klein drama. In eerste instantie gaat het prima, maar dan begint het toch te gieten. Paraplu’s belemmeren het zicht van de kapitein. Drijfnat komen we weer bij het huisje aan. Waarschijnlijk lacht iedereen ons uit. 

Ach ja, andere broek aan en we zijn zo weer warm.

We eten vanavond bij restaurant Mooi Oldemarkt. Heel gezellig en lekker eten.

Dus een goede keuze.

18-09-2022 regen en Steenwijk

We krijgen de beloofde regen ook echt. We worden wakker met een grijs wolkendek en een nat uitzicht. Na het ontbijt, kijk ik of er ergens een supermarkt open is op zondag en dat blijkt zo te zijn in Wolvega, 18 minuten verderop. Dat lijkt me een mooie break op een regenachtig zondagmorgen om al mijn vergeten spullen te gaan kopen. Ja ik ben deze keer veel vergeten: allereerst de handdoeken, die ik gelukkig bij de receptie kan huren. Verder doucheschuim, douchesponzen, zeep, vuilniszakken. Heel warrig gepakt deze keer. Ik zal thuis mijn lijst eens updaten.

‘s middags, na onafgebroken regen, besluiten we naar de film te gaan in Steenwijk.

Where the crawdads sing, een prachtige film. Iets te romantisch voor Ton misschien. In de pauze bekijken we de restaurants in Steenwijk. Veel zit al vol, maar ik vind er toch nog een met plaats voor ons: ‘t Veerhuis. Het blijkt een schot in de roos. Heel gezellig en heerlijk eten. Hebben we toch nog wat van de dag gemaakt.

19 september

Gisteren was het de koudste 18 september ooit. Dat wij dit nu weer moeten treffen!

Enfin, vandaag schijnt de zon, dus er is nog hoop.

Anita en ik maken een wandelingetje naar buurtsuper Braat in Ossenzijl. Die doet zijn naam eer aan, echt een klein gezellig supermarktje met hele aardige mensen.

Daarna drinken we buiten koffie, ja ja buiten, wel met jas aan en het tuinstel moet naar de zijkant van het huisje verhuizen, maar we zitten in de zon en maken grootse plannen voor de boottocht van vandaag. Dan schuift Ton aan met verontrustende berichten over nog meer regen. Nog geen 10 minuten later vallen de eerste druppels al. We snellen naar binnen en weten een ding zeker, we blijven niet hier vandaag. 

Dus er wordt besloten om naar Urk te rijden. Als we daar aankomen schijnt de zon volop, goede keuze dus. We maken een wandeling langs het IJsselmeer en daarna gaan we het nostalgische dorp in.

We kunnen zowaar een terras nemen en ik heb het zelfs warm in de zon. Helaas zijn ze niet super klantvriendelijk. Anita en Ton willen graag kibbeling, maar geen uitgebreid menu. Maar hier werken ze niet aan mee, een uitgebreid menu of niets. Misschien een kindermenu dan? Nee ook dat is absoluut niet mogelijk. We hopen ergens nog een viswagen/winkel tegen te komen maar helaas. Ze moeten hun eetlust bedwingen tot vanavond.

In Ossenzijl schijnt nu ook de zon en we gaan nog een uurtje lekker varen, echt heerlijk. Daarna bestellen we via de app eten bij het parkrestaurant en laten dit thuisbezorgen. Dat valt enorm tegen, we betalen de hoofdprijs voor matige kwaliteit. Niet voor herhaling vatbaar dus.

20 september

Als Ton vanochtend wakker wordt, ziet hij tussen de gordijnen door dat het….regent. Om depressief van te worden. Snakten wij 2 weken geleden nog naar regen, nu kan ik het al niet meer verdragen, zeker niet in de vakantie. Gelukkig is het om 9 uur alweer droog. 

Anita en ik rijden even naar Oldemarkt voor een paar boodschapjes. We komen nu aan de andere kant het dorp binnen en zien een paar leuke winkeltjes. Dat wordt shoppen geblazen. We scoren alletwee een leuk shirt, de boodschappen vergeten we nog bijna. Als we om half 12 buiten in het zonnetje aan de koffie zitten, komt er alweer een grijze regenwolk onze koffiepauze verpesten. 

We hebben wel een boottocht gepland naar de weerribben dus het moet wel droog blijven. Gelukkig blijft het ook droog en de boottocht is fantastisch. Vooral de zijkanaaltjes, noem ik het maar. Er is hier geen stroming en prachtig mooi. We zien zelfs waterslangetjes. Misschien mogen we hier niet eens n, maar we zien nergens een bordje.

Na 3 uur varen zijn we terug, was heerlijk. 

We eten bij paviljoen driewegsluis. Ook weer een fijn restaurant met een geweldig uitzicht.


21-08-2022 Giethoorn

Het is nevelig vanochtend, ook weer een prachtig effect geeft dit. De foto’s moet ik helaas te veel inzoomen, ik hoop dat er nog wat kwaliteit over is. Ik krijg niet de kans van dichterbij te fotograferen, want na het ontbijt is de mist al opgelost.


We gaan vandaag fietsen en de bestemming wordt Giethoorn. We zijn er ooit geweest, maar dat kan goed 30 jaar geleden zijn.

De fietstocht is prachtig, dwars door de weerribben, langs allemaal leuke watertjes en schattige huisjes. En eindelijk staan we dan voor het bordje: Giethoorn. Nu nog even naar het centrum, maar waar is dat? We fietsen wat rond, maar vinden in eerste instantie niets, hoe kan dat nu? Zo’n toeristisch dorp, geen bordjes, niets. Dan zien we een bordje: oud Giethoorn, aha daar is het. Dat ziet er heel leuk uit, allemaal huisjes langs het water, maar geen toerist te bekennen, dit kan het gewoon niet zijn. 

Het is lunchtijd en we gaan eerst een broodje eten. Bij het restaurant vragen we waar het centrum dan toch is. Nou, zegt de vrouw, Giethoorn heeft twee centra: oud Giethoorn, waar wij waren en het toeristische centrum, maar dat ligt dus wel een paar kilometer verder. Nou dat hebben we nog nooit gehoord. We springen weer op de fiets en volgen haar aanwijzingen op. We komen helemaal buiten Giethoorn en ik denk dat we helemaal verkeerd zitten, maar nee hoor. We zien het tweede (toeristische)Giethoorn ineens liggen.


Het is echt zo pittoresk, maar begint ook weer druk te worden, de Aziaten zijn weer terug na corona. We wandelen wat rond en nemen een terrasje. Dan fietsen we weer terug door de andere kant van de weerribben. 

Na 55 km komen we weer aan bij de Waterstaete. 

Lekker even in het zonnetje zitten en daarna eten bij By Sem in Oldemarkt.

Het was een prachtige dag.

22-09-2022 Fietsen naar het Tjeukemeer

Ook onze laatste dag is zonovergoten. De regen zijn we al bijna vergeten. Om half 11 pakken we de fietsen weer en via een prachtige route  langs een noordelijke uitloper van de weerribben komen we in Echtenerbrug. Onderweg zien we allerlei prachtige watertjes met talloze vogels.

Heel veel reigers hier, opvallend zijn de grote aantallen witte reigers die enorm opvallen in de groene weilanden. Bomen vol met aalscholvers. Af en toe vliegt er vlak voor je neus een grote reiger op, die geschrokken van ons weg vlucht. We genieten enorm.

Echtenerbrug is de toegangspoort tot het Tjeukemeer. We vinden een gezellig terras aan het water en naast de ophaalbrug. We kijken onze ogen uit naar alle luxueuze jachten die langsvaren. De brugwachter werkt zich een slag in de rondte. Moet telkens die brug open en dicht doen en met zijn hengel waaraan een klompje hangt 3 euro innen van alle passerende boten. Ook leuk vermaak voor ons terwijl we op de lunch wachten. Die is overigens ook overheerlijk.

In een klein uurtje fietsen we terug naar Ossenzijl en relaxen op ons terras in het zonnetje voor we nog een stukje gaan varen. Ook het varen is weer genieten.

We eten weer bij Paviljoen Driewegsluis. En dan zit de vakantie er weer zowat op.

Het was ondanks de slechte start qua weer, een heerlijke week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.