2023 Terschelling en de Achterhoek

mei 2023

Tussendoor gaan we toch nog een weekje Nederland doen. Ton wil graag nog een midweek vissen en fietsen bij Residence Lichtenvoorde. Ik vind het uiteraard prima en stel voor om vooraf een weekendje te gaan fietsen op Terschelling.

Onze verblijven zijn:

Landal Kaap-West

Landal Kaap-West

Residence Lichtenvoorde

5 mei Terschelling.

Via Eindhoven Airport zijn we sneller in Griekenland als in Terschelling met de auto heb ik gemerkt vandaag.

We hebben wel een aangename pauze bij Jan en Marijke aan het Sneekermeer. Die hebben al tig jaar een prachtig stekkie in Terherne en het is gezellig om na pakweg 25 jaar daar weer eens op bezoek te komen. Marijke heeft een heerlijke appelkoek gebakken en voor de lunch gezorgd. De tijd vliegt en het is heel gezellig, voor we het weten zitten we weer in de auto richting Harlingen. Daar moeten we na het inchecken even wachten tot de boot er is en we aan boord kunnen rijden. De overtocht duurt 2 uur, maar echt genieten. Eerst zitten we binnen naast drie tafels met 12 kakelende vrouwen die op stap zijn. Wat een herrie, we vluchten naar buiten. Op het achterdek vinden we een plaatsje in de luwte en daar blijven we zitten tot onze aankomst.


Dan zijn we er ook vrijwel meteen. 500 meter verder ligt Landal Kaap West. Een nieuw klein appartementen gebouw met parkeergarage en inpandige fietsenstalling. 

Het appartement is super mooi en vooral van het prachtige uitzicht moet je even naar adem happen. Jammer dat het maar een weekend is. 

Ik heb voor de 1e avond een eenvoudige maaltijd meegenomen: Goulashsoep en ingrediënten voor een lekker broodje hamburger. Dat is snel bereid en smaakt prima.

De zon gaat steeds uitbundiger schijnen, dus we gaan nog naar buiten voor een avondwandeling. 

We zien al een leuk fietspad voor morgen,het duingebied in. Het dorpje West- Terschelling is klein maar oogt pittoresk met midden in het centrum de imposante Brandaris en de nodige restaurantjes.

Dan ga ik met een lekker dik vest op het balkon van het uitzicht genieten. Het is windstil, de zon wint steeds meer terrein tov de wolken. Zeilboten dobberen op de Waddenzee.  Hier en daar vaart een vissersboot uit. In de verte zie ik Vlieland liggen. Grote groepen vogels strijken neer op het wad. Te ver weg om te zien wat voor soort het is. Het lijkt wel de Goudplevier , die we enkele jaren geleden bij het Lauwersmeer zagen. De kalme zee lijkt net een ijsbaan tijdens de invallende schemering. Jullie merken het wel, ik word weer lyrisch, dus ik heb het naar mijn zin. Een mooie eerste dag. Na een prachtige zonsondergang ga ik dan toch maar naar binnen.

6 mei Terschelling

Er wacht ons een zonnige dag vandaag. Ik fiets om 8 uur al naar de Spar om wat ontbijtspullen te halen en het voelt zacht aan. Ton is nog niet wakker als ik terugkom, maar zodra de tafel kant en klaar gedekt is, zie ik hem verschijnen. Toeval? 

Rond 10 uur fietsen we richting West-aan-zee. We hebben nog discussie onderweg omdat het volgens mij aan de Noordzee ligt en Ton houdt vol dat dat niet mogelijk is. Als we over het duin klimmen, wordt al snel duidelijk dat ik gelijk heb. Ik snap zijn redenatie wel, maar met een plattegrondje wordt toch duidelijk hoe het in elkaar steekt. Het strand is lekker breed, mooi wit zand en een blauwe lucht erbij is ook nooit weg. We lopen een tijdje langs de kustlijn, alvorens we verder fietsen. Geen idee waarheen. Het knooppunten systeem is hier niet van toepassing. Het maakt ons ook helemaal niet uit. Het landschap is afwisselend. We fietsen door duingebieden met veel duinmeertjes. Ook door een flink stuk bos. Weinig tot geen gemotoriseerd verkeer, wel veel fietsers en wandelaars. We nemen een terrasje bij Broodwinkel Boltsjekoer net voorbij Hoorn. Daarna komen we in Oosterend en daar draaien we de dijk op langs de Waddenzee. Een lang maar erg mooi fietspad. Een groot vogelparadijs daar. Ik kan niet schatten of we er honderdduizenden of miljoenen gezien hebben, maar in ieder geval heeeeel veeeeel.

Dit fietspad loopt tot ons appartement. Even een break. Lekker op het balkon even wat drinken. Daarna gaan we wandelen, het dorpje nog een keer en een uitzichtspunt in de duinen waarvoor we ons aan een kleine klim wagen. Het dorpje West-Terschelling is erg gezellig.

Dan is het alweer etenstijd. We hebben gereserveerd bij de buren, lekker makkelijk. 

Het was een shared dining concept. Dus kleine gerechtjes die je samen al dan niet kunt delen. Na ieder 2 gerechtjes zat ik al bomvol en Ton idem dito, dus het was niet bepaald een avondvullend programma. Dat was niet erg want gezien het prachtige weer, wilden we nog een rondje fietsen en daar hadden we nu nog alle tijd voor. 

Het was weer een prachtige dag.

7 mei Terschelling

Het weer is vandaag  wat minder zonnig als ik opsta. De voorspellingen zijn ook gevarieerd bij de diverse weersites, dus we zien wel wat het wordt.

Ik moet Ton wakker maken voor het ontbijt, die slaapt anders een gat in de laatste dag hier. 

Er is hier wel een hoop te zien vanaf het balkon en door de grote ramen van de huiskamer. Het is wat winderig dus veel kitesurfers. Er varen ook veel zeilboten uit, de veerboten maken een bochtje voor onze deur en dan de vele wandelaars en fietsers, dus je hebt hier genoeg te bekijken.

Om kwart voor 11 pakken we de fiets uit de kelder en rijden we weer via duin en bosgebied richting het noorden. Nu stoppen we in Midsland aan zee. Ook weer een schitterend breed strand hier met mooi wit zand en nog minder druk, terwijl het gisteren al zo rustig was. Hier geen stranden vol toeristen, maar zeeën van ruimte. Na een strandwandeling, drinken we koffie bij strandpaviljoen de Branding.


We proberen via een prachtige route door de duinen zo ver mogelijk noordwaarts te komen. Het weer is inmiddels helemaal opgeklaard en het is zelfs aangenaam zonnig. Weer Plaza had het tot op het uur af gelijk. Het fietspad eindigt bij Boschplaat. Een prachtig natuurreservaat voor vogelaars en wandelaars. 50km2 wandelplezier. Ik besluit dat dit ons eindpunt is voor vandaag. We fietsen over het Waddenzeepad terug en hebben geluk. De wind in de rug, dus we gaan als een speer. Er zijn nog wel vogels, maar stukken minder als gisteren.

Om half 4 zitten we op het balkon met een kopje koffie. 

Om 18 uur heb ik restaurant Storm gereserveerd, we maken van te voren nog een kleine wandeling door het dorpje. Het is goed dat we gereserveerd hebben want het loopt storm, haha. Het eten is lekkerder en uitgebreider als gisteren bij onze buurman. 

Daarna is het nog steeds zo zacht, dat we buiten koffie drinken.

Het was een heerlijk weekend. Morgen om 10.35 gaat de boot weer naar Harlingen.

Op naar de Achterhoek.

8-5-2023 Residence Lichtenvoorde

Hoezo is Nederland klein? Wij hebben alweer 6 uur nodig om van A naar B te komen. En B ligt dan nog maar halverwege het land. Om 10 uur staan we opgesteld in rij 4 bij de boot naar Harlingen. Het is zeer rustig in vergelijking met vrijdag.  Het schip is een stuk luxer. We zitten vooraan en het weer is fantastisch, dus goed zicht. Onderweg eten we onze lunch in het scheepsrestaurant wat heel veel keus heeft tegen zeer schappelijke prijzen.

We staan helemaal vooraan op de boot en mogen er dus als eerst af, dan volgt een 2,5 uur durende rit naar Residence Lichtenvoorde. Het laatste stuk is echt kruip door, sluip door. Maar om 14.45 zijn we er dan. Het huisje is nog steeds bloedheet binnen, 27 graden. Dus we gooien gelijk de tuindeuren open. Dan blijkt Ton ook nog eens een leuke actie te hebben gehad. De cola fles die in de koeltas zat, had hij niet goed dichtgedraaid en hij heeft hem ook nog dwars in de auto gelegd, dus alles druipt in de cola. De koeltas lag ook nog in een krat met spullen zoals mijn fototoestel( tasje onder de cola) verrekijker( hoesje onder de cola) wc papier kan zo de vuilnisbak in etc etc. Plus dat ik gelijk kan dweilen, want het lekt van de voordeur tot de keuken. Dus dat is al een goed begin. 

Daarna ga ik maar (al tamelijk oververhit) boodschappen doen, want de cola is in ieder geval al op, maar de rest was al op, dus…op naar de Jumbo. Na 3 rondjes park, heb ik eindelijk de uitgang gevonden. Ja het park is sinds de laatste keer dat wij er waren rigoureus veranderd.

Heel veel nieuwe huisjes, camping verdwenen. Een nieuw buitenzwembad.

Ook de weg naar het dorp is helemaal omgelegd. Ik wil naar de jumbo, maar kom bij de Albert Heijn uit, ook al goed.

Ik kook vanavond zelf, spaghetti en die smaakt heerlijk.

Het plekje hier is zalig, je hoort niets, alleen maar vogeltjes. We zitten heerlijk beschut t.o.v. De andere huisjes, midden in de natuur.

9 mei Lichtenvoorde

Gelukkig slapen de bedden goed. Verder is het huisje minimalistisch vergeleken met Kaap-West. Geen nachtkastjes of een plankje om je bril of boek op te leggen. Je kunt ook maar net om het bed heen lopen dus als je iets op de grond legt, sta je er ‘s nachts bovenop. Geen planchet in de douche om je shampoo/badschuim op te zetten. Allemaal van dat soort kleine dingen,maar waar zeuren we over? Stelletje luxepaarden die we zijn. De weersvoorspelling is pas echt niet leuk. Nu (10 uur) zit ik nog buiten met een vest, maar er komt een band bewolking aan die heel Nederland enorm nat gaat maken de komende….uren,dagen?? 

Het bezoek van Wouter en Nora met de kindjes is gecanceld. Want wat moeten ze hier in de regen? 

Het is inmiddels 12 uur en ik zit nu in een T-shirt in de zon. Ik ben net op de fiets boodschappen gaan doen via een mooie landelijke route. Dus ik heb vandaag een mini fietstocht gehad. 

13.00 uur We wagen het er toch maar op om een fietstocht te gaan maken, niet al te ver. Een rondje van 25 km. Het is hier echt mooi fietsen. De meeste weggetjes zijn heel rustig met bijna of helemaal geen auto’s en het landschap is parkachtig. We fietsen langs een gezellig beekje: de Groenlose Slinge, door het dorpje Groenlo. Een kleine rustpauze op een bankje in het bos om wat te drinken en een eierkoek te eten. Daarna krijgen we een buitje. Het lijkt losgebarsten te zijn en we nemen een kortere route naar het huisje. Maar tot onze verbazing is het zo weer droog. En bij het huisje schijnt de zon zelfs weer flauwtjes.

Ton is in zijn nopjes met de visvangst dus daar heb je geen kind meer aan.

We eten weer in het huisje. Ik had gisteren veel te veel spaghetti gemaakt, dus dit wordt opgemaakt, aangevuld met een heerlijk bavarois toetje.

Vanaf 16 uur regent het echt continue. We zullen ons hier nu moeten vermaken tot betere tijden.

10-05 

Het is droog als ik wakker word, maar erg grijs. Alsof het elk moment weer los kan barsten. Ik loop op mijn gemak naar de receptie om broodjes op te halen en als ik terugkom, is Ton ook wakker en kunnen we ontbijten.

Rond half 10 rijd ik naar Lichtenvoorde en besluit mezelf op een shopping uurtje te trakteren. In hetzelfde winkeltje waar ik 2,5 jaar geleden met Anita was, slaag ik nu weer goed. Dan nog even naar Appie Happie en als ik naar huis rijd, regent het.

Maar gelukkig niet lang. We besluiten de stoute schoenen aan te trekken en gewoon te gaan fietsen. Onderweg denk ik wel een paar keer, als dit maar goed afloopt, maar we hebben geluk. Het einddoel is Borculo. De route is weer erg mooi. Zo’n 75% onverhard fietspad, goede kwaliteit, midden door de natuur, prachtig.

Borculo is maar klein en we waren er al een keer, maar het oogt pittoresk door de grachtjes om het centrum heen en schattige bruggetjes. We lunchen heerlijk bij de Bakkerieje. Dan nog een rondje door het dorp lopen en weer terug, dezelfde route, want die was heel mooi en de terugweg oogt toch altijd anders.

De zon is ondertussen gaan schijnen dus het wordt een relaxte terugweg.

Als we bij het huisje zijn, fiets ik toch nog even een klein stukje terug, want ik zag een mooi slootje helemaal bedekt met bloemetjes. Er zwemmen ook nog een paar zwanen tussen de bloemenzee. Om dichterbij te komen moet ik de fiets ergens neerzetten, en een smal paadje volgen langs de sloot, dat hier en daar modderig is, ik doe mijn best, maar de zwanen hebben me in de smiezen en maken dat ze wegkomen. Dus het wordt een foto uit de verte. Dan zie ik nog een enorm veld vol met blaasbloemen, klik klik weer een paar foto’s. 

We kunnen zelfs buiten zitten de rest van de middag.

11 mei Zwillbrocker Ven

Het is heerlijk weer vandaag, terwijl er regen voorspeld is. 

Ton kreeg bezoek van een andere visser

We gaan dus wel een uitstapje maken met de auto. En wel naar het Zwillbrocker Ven. Dat is een meertje vlakbij Groenlo, net over de grens met Duitsland. Hier schijnen flamingo’s te bivakkeren van maart tot eind mei. Een kolonie van wel 40 flamingo’s. Dat wil deze dame natuurlijk wel eens live zien. In een halfuurtje rijden, parkeren we de auto. Het is dan nog pakweg 1,5 km lopen naar de uitkijkpost. Je moet niet denken dat je er heel dicht bij kunt, want de vogels wonen op een eiland in het meertje, dus goed beschermd en terecht. Er zijn wel uitkijkposten. En warempel, als we bij de eerste aankomen, zie ik al iets roze in de verte. Ja hoor, het zijn er echt wel veel. Gelukkig heb ik mijn camera bij en de verrekijker. Eigenlijk moet je een enorme lens op je camera hebben, maar ik krijg ze er toch wel aardig op, niet allemaal glashelder, maar je krijgt een idee.

Daarna gaan we lunchen in Groenlo, best een gezellig plaatsje. Als ik betaald heb, valt het er ineens met bakken uit. Daar is de regen dan. 

We schuilen nog even, maar besluiten dan toch maar om gewoon zeiknat te worden en naar de auto te lopen. Dat lukt aardig. Drijfnat komen we bij de auto aan. 

Volgens Ton blijft het voorlopig regenen en we vinden het prima om vanavond nog maar naar huis te rijden dan.

Het was een leuke midweek in een gebied waar je mooie fietstochten kan maken. Het weer had wel wat zomerser gekund, maar we zijn ook vaak goed weggekomen T.o.v de rest van het land.

3 gedachten over “2023 Terschelling en de Achterhoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.